10 Αποδεδειγμένα Οφέλη για την Υγεία από την Κανέλα…

10 Αποδεδειγμένα Οφέλη για την Υγεία από την Κανέλα…

Η κανέλα είναι ένα πολύ νόστιμο μπαχαρικό.kanela 1

Έχει βραβευθεί για τις θεραπευτικές του ιδιότητες εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαίωσε τώρα τι έχουν γνωρίσει οι άνθρωποι πριν απο αιώνες.

Εδώ είναι 10 οφέλη για την υγεία της κανέλας που υποστηρίζονται από την επιστημονική έρευνα

1. Η κανέλα είναι υψηλή σε μια ουσία με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες.

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που γίνεται από τον εσωτερικό φλοιό των δέντρων που είναι επιστημονικά γνωστό ως Cinnamomum.

Έχει χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε όλη την ιστορία, που χρονολογείται μέχρι την Αρχαία Αίγυπτο. Ήταν σπάνιο και πολύτιμο και θεωρήθηκε ως δώρο κατάλληλο για βασιλιάδες.

Αυτές τις μέρες, η κανέλα είναι φτηνή, διατίθεται σε κάθε σούπερ μάρκετ και βρίσκεται ως συστατικό σε διάφορα τρόφιμα και συνταγές.

Η ξεχωριστή οσμή και η γεύση της κανέλας οφείλονται στο ελαιώδες μέρος, το οποίο είναι πολύ υψηλό στην ένωση κινναμαλδεΰδη .

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η ένωση είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες από τις ισχυρές επιδράσεις της κανέλας στην υγεία και το μεταβολισμό.

2. Η κανέλα είναι φορτωμένη με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά

2)Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα σας από τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Η κανέλα φορτώνεται με ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες .

Σε μια μελέτη που συνέκρινε την αντιοξειδωτική δράση των 26 μπαχαρικών, η κανέλα τερμάτισε ως ο σαφής νικητής, ακόμη και ξεπερνώντας τις «υπερ-τροφές» όπως το σκόρδο και η ρίγανη.

3. 3. Η κανέλα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητεςΗ κανέλα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

 

3)Η κανέλα βοηθά το σώμα σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις και να αποκαθιστά τη βλάβη των ιστών.

Η φλεγμονή είναι εξαιρετικά σημαντική.

Ωστόσο, η φλεγμονή μπορεί να γίνει πρόβλημα όταν είναι χρόνια και κατευθύνεται κατά των ιστών του σώματός σας.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το μπαχαρικό και τα αντιοξειδωτικά του έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες..

4. Κανέλα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

4)Η κανέλα έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, την πιο συνηθισμένη αιτία πρόωρου θανάτου στον κόσμο.

Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, 1 γραμμάριο ή περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα ανά ημέρα έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στους δείκτες αίματος.

Μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της «κακής» LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ενώ η «καλή» HDL χοληστερόλη παραμένει σταθερή

Πιο πρόσφατα, μια μεγάλη μελέτη επανεξέτασης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια δόση κανέλας μόλις 120 mg την ημέρα μπορεί να έχει αυτά τα αποτελέσματα.

Σε αυτή τη μελέτη, η κανέλα αύξησε επίσης τα "καλά" επίπεδα χοληστερόλης HDL .Σε μελέτες σε ζώα, η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση .

Όταν συνδυάζονται, όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

5) η Κανέλα  μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην Ινσουλίνη!. 

Η ινσουλίνη είναι μια από τις βασικές ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και τη χρήση γλυκόζης.

Είναι επίσης απαραίτητη για τη μεταφορά του σακχάρου από το αίμα σας στα κύτταρα σας.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι είναι ανθεκτικοί στις επιδράσεις της ινσουλίνης.

Αυτό είναι γνωστό ως αντίσταση στην ινσουλίνη, χαρακτηριστικό των σοβαρών παθήσεων όπως το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης τύπου 2.

Τα καλά νέα είναι ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει δραματικά την αντίσταση στην ινσουλίνη, βοηθώντας αυτή τη σημαντική ορμόνη να κάνει τη δουλειά της .

Με την αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

6. Η κανέλα μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έχει ισχυρό αντιδιαβητικό αποτέλεσμα

6)Η κανέλα είναι γνωστή για τις ιδιότητες μείωσης του σακχάρου στο αίμα.

Εκτός από τις ευεργετικές επιδράσεις στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η κανέλα μπορεί να μειώσει το σάκχαρο του αίματος με αρκετούς άλλους μηχανισμούς.

Κατ 'αρχάς, η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ποσότητα γλυκόζης που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μετά από ένα γεύμα.

Αυτό επιτυγχάνεται παρεμβαίνοντας σε πολλά ένζυμα πεπτικού συστήματος, τα οποία επιβραδύνουν την κατανομή των υδατανθράκων στην πεπτική σας οδό .

Δεύτερον, μια ένωση στην κανέλα μπορεί να δράσει στα κύτταρα με τη μίμηση της ινσουλίνης .

Αυτό βελτιώνει σημαντικά την πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα σας, αν και δρα πολύ πιο αργά από την ίδια την ινσουλίνη.

Πολλές μελέτες σε ανθρώπους επιβεβαίωσαν τα αντιδιαβητικά αποτελέσματα της κανέλας, δείχνοντας ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας κατά 10-29%

7. Η κανέλα μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες

7) Η κανέλα μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες

Οι νευροεκφυλιστικές νόσοι χαρακτηρίζονται από προοδευτική απώλεια της δομής ή της λειτουργίας των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσο του Πάρκινσον είναι δύο από τους πιο συνηθισμένους τύπους.

Δύο ενώσεις που βρίσκονται στην κανέλα φαίνεται να αναστέλλουν την συσσώρευση πρωτεΐνης που ονομάζεται tau στον εγκέφαλο, γεγονός που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου του Alzheimer .

Σε μια μελέτη σε ποντίκια με νόσο του Parkinson, η κανέλα βοήθησε στην προστασία των νευρώνων, στα κανονικοποιημένα επίπεδα νευροδιαβιβαστών και στη βελτιωμένη κινητική λειτουργία.

Αυτές οι επιδράσεις πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω στους ανθρώπους.

8)Η κανέλα μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο

Ο καρκίνος είναι μια σοβαρή ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη.

Η κανέλα έχει μελετηθεί ευρέως για την πιθανή χρήση της στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

Συνολικά, τα στοιχεία περιορίζονται σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων και ζώων, οι οποίες υποδηλώνουν ότι τα εκχυλίσματα κανέλας μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο.

Λειτουργεί μειώνοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και τον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων σε όγκους και φαίνεται να είναι τοξικό για τα καρκινικά κύτταρα, προκαλώντας κυτταρικό θάνατο.

Μια μελέτη σε ποντίκια με καρκίνο του παχέος εντέρου αποκάλυψε ότι η κανέλα είναι ισχυρός ενεργοποιητής των αποτοξινωτικών ενζύμων στο κόλον, προστατεύοντας από την περαιτέρω ανάπτυξη του καρκίνου.

Αυτά τα ευρήματα υποστηρίχθηκαν από πειράματα δοκιμαστικών σωλήνων, τα οποία έδειξαν ότι η κανέλα ενεργοποιεί προστατευτικές αντιοξειδωτικές αποκρίσεις σε ανθρώπινα κύτταρα εντέρου.Η Κανέλα βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηριακών και μυκητιασικών λοιμώξεων

9)  Η κινναμαλδεΰδη, μία από τις κύριες δραστικές ουσίες της κανέλας, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση διαφόρων ειδών μόλυνσης.

Το έλαιο κανέλας έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύει αποτελεσματικά λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού που προκαλούνται από μύκητες.

Μπορεί επίσης να αναστείλει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Listeria και Salmonella .

Ωστόσο, τα στοιχεία είναι περιορισμένα και μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί ότι η κανέλα μειώνει τις λοιμώξεις σε άλλα σημεία του σώματος.

Οι αντιμικροβιακές επιδράσεις της κανέλας μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών και στη μείωση της κακής αναπνοής .

10. Η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού HIV

10) η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του AIDs

Ο ιός HIV είναι ένας ιός που υποβαθμίζει αργά το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο μπορεί τελικά να οδηγήσει σε AIDS, αν δεν θεραπευτεί.

Η κανέλα που εξάγεται από τις ποικιλίες Cassia πιστεύεται ότι βοηθά στην καταπολέμηση του HIV-1, του συνηθέστερου στελέχους του ιού HIV στους ανθρώπους .

Μια εργαστηριακή μελέτη που εξέταζε τα μολυσμένα με ΗIV κύτταρα έδειξε ότι η κανέλα ήταν η πιο αποτελεσματική θεραπεία όλων των 69 φαρμακευτικών φυτών που μελετήθηκαν .

Απαιτούνται ανθρώπινες δοκιμές για την επιβεβαίωση αυτών των επιπτώσεων.

Μέχρι να έρθουν και άλλες Ιατρικές μελέτες ,εμείς άς απολαμβάνουμε ένα φλυτζάνι τσάι Κανέλας!!kanela 2

Καρδιακές παθήσεις και Γυναίκες.

Καρδιακές παθήσεις και Γυναίκες.

Οι άνθρωποι συχνά ΔΕΝ θεωρούν την καρδιακή νόσο μια ασθένεια της γυναίκας. Ωστόσο, η καρδιαγγειακή νόσο είναι ο ηγετικός δολοφόνος των γυναικών ηλικίας άνω των 25 ετών. Σκοτώνει σχεδόν διπλάσιες γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως από όλες μορφές καρκίνου.

Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεωνΓΥΝΑΙΚΑ -ΚΑΡΔΙΑ νωρίτερα στη ζωή τους από τις γυναίκες.

Ο κίνδυνος των γυναικών αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση.

ΣΗΜΑΔΙΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.

Οι γυναίκες μπορεί να έχουν προειδοποιητικά σημάδια που περνούν απαρατήρητα για εβδομάδες ή και χρόνια πριν εμφανιστεί καρδιακή προσβολή.

Οι άνδρες συνήθως έχουν τα "κλασικά" σημάδια καρδιακής προσβολής: σφίξιμο στο στήθος, πόνο στο χέρι και δυσκολία στην αναπνοή.

Τα συμπτώματα των γυναικών μπορούν να μοιάζουν με αυτά των ανδρών. Οι γυναίκες μπορούν επίσης να διαμαρτύρονται για άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, κόπωση, δυσπεψία, άγχος και ζάλη.

ΕΝΕΡΓΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ!!

Αναγνωρίζοντας και θεραπεύοντας αμέσως μια καρδιακή προσβολή, βελτιώνεται η πιθανότητα επιβίωσης. Κατά μέσο όρο, ένα άτομο που πάσχει από καρδιακή προσβολή θα περιμένει 2 ώρες πριν ζητήσει βοήθεια. Γνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια και καλέστε πάντα το166 μέσα σε 5 λεπτά από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ενεργώντας γρήγορα, μπορείτε να περιορίσετε τη ζημιά στην καρδιά σας.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΑΣ

Παράγοντα κινδύνου λέμε αυτό που αυξάνει την πιθανότητα να πάθετε μια ασθένεια.

Μπορείτε να αλλάξετε προληπτικά ορισμένους παράγοντες κινδύνου που προάγουν τις καρδιακές παθήσεις. Αυτή είναι η καλύτερη πρόληψη!

Άλλους παράγοντες κινδύνου δεν μπορείτε να τους αλλάξετε. π.χ Ηλικία ,φύλο, οικογενειακό Ιστορικό!

Οι γυναίκες πρέπει να συνεργαστούν με τον Γιατρό τους για να εντοπίσουν και αντιμετωπίσουν τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αλλάξουν.

Χρησιμοποιήστε αλλαγές τρόπου ζωής για να διατηρήσετε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας στο σωστό εύρος. Οι στόχοι για τα επίπεδα χοληστερόλης διαφέρουν ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου. Ρωτήστε τον Γιατρό σας ποιοι στόχοι είναι οι καλύτεροι για εσάς.

Διατηρήστε την αρτηριακή σας πίεση σε υγιή επίπεδα. Το ιδανικό επίπεδο αρτηριακής σας πίεσης εξαρτάται πάλι από τους παράγοντες κινδύνου.

Συζητήστε την επιθυμητή αρτηριακή για σας πίεση με τον Γιατρό σας.

Ρυθμίστε το ζάχαρό σας όσο πιο καλά γίνεται.

Τα οιστρογόνα δεν χρησιμοποιούνται πλέον για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας. Τα οιστρογόνα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων για τις μεγαλύτερες γυναίκες.

Εντούτοις, μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθούν σε μερικές γυναίκες για τη θεραπεία σοβαρών παρενεργειών της εμμηνόπαυσης ή άλλων ιατρικών προβλημάτων. Η χρήση οιστρογόνων είναι πιθανώς ασφαλέστερη για γυναίκες κάτω των 60 ετών. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Μόνο γυναίκες που έχουν χαμηλό κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις, θρόμβους αίματος ή καρκίνο του μαστού πρέπει να λαμβάνουν οιστρογόνα.

Ορισμένες γυναίκες (ειδικά εκείνες με καρδιακές παθήσεις) μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης για να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών προσβολών.

Ορισμένες γυναίκες θα πρέπει να συμβουλεύονται σε χαμηλή δόση ασπιρίνης για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου. Η ασπιρίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, οπότε συμβουλευτείτε τον Γιατρό σας πριν ξεκινήσετε την καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη.

Ζήστε μια υγιή ζωή

Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις που μπορείτε να αλλάξετε είναι:

1) ΜΗΝ καπνίζετε ή χρησιμοποιείτε καπνό.

2)Κάντε αρκετή άσκηση. Οι γυναίκες που πρέπει να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος πρέπει να πάρουν τουλάχιστον 60 έως 90 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης στις περισσότερες ημέρες. Για να διατηρήσετε την υγεία σας, πάρτε τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης την ημέρα, κατά προτίμηση τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα.

3)Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Οι γυναίκες θα πρέπει να επιδιώκουν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 18,5 και 24,9 και μέση μικρότερη από 35 ίντσες (90 cm).

4)Αντιμετωπίστε και λάβετε θεραπεία για κατάθλιψη, εάν είναι απαραίτητο.

5)Οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων μπορεί να ωφεληθούν από συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αν πρέπει πάρτε φαρμακευτική θεραπεία.

6)Εάν πίνετε αλκοόλ, περιορίστε τον εαυτό σας μόνο σε ένα ποτό την ημέρα. ΜΗΝ πίνετε μόνο για το σκοπό της προστασίας της καρδιάς σας. Η καλή διατροφή είναι σημαντική για την υγεία της καρδιάς σας και θα βοηθήσει στον έλεγχο κάποιων από τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής σας νόσου.

Τρώτε μια διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Επιλέξτε άπαχες πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο, ψάρι, φασόλια και όσπρια.

Τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως το αποβουτυρωμένο γάλα και το γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Αποφύγετε το νάτριο (άλας) και τα λίπη που βρίσκονται στα τηγανητά τρόφιμα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ψημένα προϊόντα.

Τρώτε λιγότερα ζωικά προϊόντα που περιέχουν τυρί, κρέμα ή αυγά.

Διαβάστε τις ετικέτες και παραμείνετε μακριά από τα "κορεσμένα λιπαρά" και οτιδήποτε περιέχει "μερικώς υδρογονωμένα" ή "υδρογονωμένα" λίπη.

Οι γυναίκες είναι πιο συνεπής στην εφαρμογή των Υγιεινοδιαιτητικών κανόνων !

Εχουν δε την ευθύνη και όλης της οικογένειας τους στο Θέμα αυτό!!

Καλή προσπάθεια!!

Dr ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΑΝΔΡΕΑΣ

Λειτουργίες βιταμινών Β στο σώμα..

Λειτουργίες βιταμινών Β στο σώμα..

 

-Το σύνολο της βιταμίνης Β είναι ζεικων 1ωτικής σημασίας για διάφορες λειτουργίες του σώματος. Αυτές οι λειτουργίες περιλαμβάνουν την προώθηση της παραγωγής ενέργειας, το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την οικοδόμηση της ασυλίας και την ύπαρξη ενός υγιούς νευρικού συστήματος για να αναφέρουμε λίγα.

-Υπάρχουν οκτώ συγκεκριμένες βιταμίνες που σχηματίζουν την ομάδα Β. Είναι σε θέση να δουλέψουν μαζί ή μεμονωμένα, για να διατηρήσουν το σώμα - και ιδιαίτερα το νευρικό ή νευρολογικό σύστημα όπως είναι επίσης γνωστό - με καλή υγεία. Κάθε βιταμίνη Β παίζει ρόλο στο νευρικό σύστημα, μερικές δευτερεύουσες και μερικές σημαντικές - όπως η βιταμίνη Β12, η οποία είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και των νευρικών κυττάρων.

-Μια ανεπάρκεια βιταμινών Β μπορεί γενικά να εμφανίζει συμπτώματα όπως επιδημίες του δέρματος, έλκη στο στόμα, απώλεια μυϊκής δύναμης, συχνές λοιμώξεις, αλλαγές στη διάθεση και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια.

Ένας υγιής εγκέφαλος

 εικων 2

Οι βιταμίνες Β που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος και του νευρικού συστήματος.

Θειαμίνη - Β1.

Β1 βρίσκεται στον εγκέφαλο και στον νευρικό ιστό. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των νευρικών κυττάρων από τον εγκέφαλο στο σώμα.

Όταν λείπει η Β1, μπορεί να αναπτυχθεί μια χρόνια διαταραχή της μνήμης - κάτι που παρατηρείται μερικές φορές σε εκείνους που υποφέρουν από αλκοολισμό και Aids

Ριβοφλαβίνη - Β2.

Το Β2 παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων .

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια του Β2 μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανίες και σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Parkinson, της νόσου του Alzheimer και της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Νιασίνη - Β3.

Αυτή η βιταμίνη Β είναι γνωστή για τη συμβολή στη μείωση των κακών επιπέδων χοληστερόλης και τη ρύθμιση των λειτουργιών του σώματος. Το B3 διεγείρει επίσης τη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας.

Πυριδοξίνη - Β6.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το Β6 χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 100 βιοχημικές αντιδράσεις στο νευρικό σύστημα.

Προωθεί την σωστή παραγωγή αίματος, η οποία αποτρέπει την αναιμία και τα χαμηλά ενεργειακά προβλήματα.

Η αρκετή B6 μας βοηθά να κρατάμε τη μνήμη μας υψηλή και να αποτρέπει την κατάθλιψη.

Φολικό οξύ - Β9.

Το φολικό οξύ βοηθά στη μείωση της ομοκυστεΐνης στον εγκέφαλο. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που υπάρχει στον εγκέφαλο και υψηλά επίπεδα μπορεί να συνεισφέρουν στην άνοια, το Αlzheimer και τη σοβαρή απώλεια μνήμης.Η B9 μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και να μειώσει τους κινδύνους σοβαρών αρνητικών εγκεφαλικών και νευρολογικών προβλημάτων.

Το B9 είναι απαραίτητη για την παραγωγή υγιούς νευρικού ιστού, για την ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Μια ανεπάρκεια του B9 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νόσων της σπονδυλικής στήλης στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, καθώς και άλλων ελαττωμάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Αυτή η ομάδα βιταμινών Β έχει όλα τα σημαντικά ρόλο στη στήριξη του υγιούς νευρικού συστήματος

Πως οι Βιταμίνες Β βοηθούν το Νευρικό σύστημα

 εικων 3

Η ιστορία συνεχίζεται

Δεν αναφέρεται στην ομάδα βιταμινών Β παραπάνω, είναι η κοβαλαμίνη - η οποία είναι η βιταμίνη Β12.

Η Β12 είναι η πιο σημαντική βιταμίνη για την σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου και των νευρικών κυττάρων. Έχει διαπιστωθεί ότι η ανεπάρκεια του Β12 προκαλεί νευρολογικά και ψυχολογικά προβλήματα, ειδικά σε ενήλικες άνω των 40 ετών. Μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις επηρεάζει τους λαούς ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Διάφορες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει σοβαρό εκφυλισμό του νευρικού συστήματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο σώμα ως σύνολο.

Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους βιταμίνης Β12 είναι τεράστιο όφελος για το νευρικό σύστημα.

Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των θηκών μυελίνης που προστατεύουν τις νευρικές απολήξεις του νευρικού συστήματος. Εάν τα περιβλήματα μυελίνης δεν συντηρούνται σωστά και αρχίζουν να εκφυλίζονται, μπορεί δυνητικά να οδηγήσουν σε βλάβη των περιφερικών νεύρων, όπως τα μάτια, τα δάχτυλα, τα δάχτυλα των ποδιών, την ουροδόχο κύστη και το αρσενικό σεξουαλικό όργανο. Υπάρχουν κάποιες ιατρικές απόψεις που πιστεύουν ότι η έλλειψη Β12 κάνει τον κίνδυνο της σκλήρυνσης κατά πλάκας .

Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι μια ανεπάρκεια Β12 είναι πιο εμφανής σε αυτούς που πάσχουν από άνοια, Parkinson και Alzheimer.

Υπάρχει ένας παράγοντας κινδύνου αυξημένων επιπέδων ομοκυστεΐνης όταν η Β12 είναι ανεπαρκής. Αυτό θα μπορούσε να σας θέσει σε αυξημένο κίνδυνο για ένα εγκεφαλικό ή αγγειακό νόσημα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη διανοητική ικανότητα.

Η βιταμίνη Β12 και Β9 παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής ενός παιδιού. Αυτές οι δύο βιταμίνες είναι στην πραγματικότητα σημαντικές μέχρι την εφηβεία, μέχρι που οι θήκες μυελίνης που προστατεύουν τις νευρικές απολήξεις, είναι πλήρως αναπτυγμένες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το Β12 είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για την καλή υγεία του εγκεφάλου και θα πρέπει να διατηρείται ουσιαστικά από τη σύλληψη μέχρι το γήρας για ένα υγιές Νευρικό σύστημα

Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα για τη λήψη βιταμινών Β στο σύστημα;

 εικων 4

Όλες οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτές και πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά για να αποφεύγονται οι ελλείψεις. Η εξαίρεση είναι η Β12, καθώς ο οργανισμός αποθηκεύει τις ποσότητες για μεταγενέστερη χρήση, κάνοντας μια μείζονα έλλειψη κάπως σπάνια.

Εδώ είναι μερικά από τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σύνθετη σειρά βιταμινών Β.

Β6 και Β9 απαντώνται φυσικά σε φασόλια, πουλερικά, ψάρια, σκούρα πράσινα φύλλα και σε εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια.

Ζωικά προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά, τα πουλερικά, το άπαχο βόειο κρέας ή το προβάτο, τα αυγά και τα ψάρια, είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη Β12.

Β3 και Β2 βρίσκονται σε τρόφιμα όπως όσπρια, μανιτάρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα - συμπεριλαμβανομένου του τυροκομείου και πουλερικά. Οι άσπρες περικοπές βοδινού και χοιρινού κρέατος είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές.

Το άπαχο βόειο κρέας, το συκώτι, το χοιρινό, τα καρύδια, τα αυγά, τα φασόλια και τα μπιζέλια, καθώς και τα ενισχυμένα δημητριακά και τα ζυμαρικά, είναι εξαιρετικά επωφελείς για να πάρουν αρκετό B1 στο σύστημα.

Δεν είναι πάντα εύκολο!

Η λήψη επαρκών βιταμινών Β από τη δίαιτα δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση, η οποία επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι (εκτός από το Β12 που αποθηκεύεται στο σώμα), οι άλλοι που δεν χρησιμοποιούνται εξαλείφονται από το σώμα.

Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας συμφωνούν ότι τα καλά, φυσικά συμπληρώματα βιταμινών Β μπορούν να συμπληρώνουν όταν δεν παρέχονται επαρκώς από τη διατροφή.

Οι βιταμίνες Β δεν είναι τοξικές, επομένως δεν μπορείτε να υπερβιταμινοθείτε, ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι η διατροφή σας είναι κορυφαία.

Το σώμα θα χρησιμοποιήσει αυτό που χρειάζεται - και τα υπόλοιπα θα περάσουν αβλαβή από το σύστημα.

DR ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Μπορούμε να αποτρέψουμε τέσσερις στις πέντε καρδιακές προσβολές στην Ευρώπη!! και στην Ελλάδα

Μπορούμε να αποτρέψουμε τέσσερις στις πέντε καρδιακές προσβολές στην Ευρώπη!! και στην Ελλάδα

Στην Ευρώπη, οι καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD) προκαλούν περισσότερα από 4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως - τη συνηθέστερη αιτία θανάτου κάτω από την ηλικία των 75 ετών. Αλλά δεν πρέπει να αποδεχθούμε αυτή τη μοίρα. Υπάρχουν τρόποι για τον καθένα από εμάς να πολεμήσει την CVD σήμερα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνει ότι «οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να αποφευχθούν με την αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου συμπεριφοράς όπως η χρήση καπνού, η ανθυγιεινή διατροφή και η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια και η επιβλαβής χρήση αλκοόλ».

 Τι σημαίνει αυτό το μήνυμα για τον κλινικό ιατρό, τον ασθενή και τον πληθυσμό γενικότερα;

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη του 2016, η προληπτική φροντίδα ξεκινά με την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε τέσσερα επίπεδα, από τα χαμηλά έως τα πολύ υψηλά. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι διατρέχουν μέτριο κίνδυνο, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς με ΚΝΣ ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, με τη μεγαλύτερη ανάγκη υποστήριξης. Για κάθε ομάδα υπάρχουν επίπεδα στόχοι για τη διαχείριση του κινδύνου.

Οι έξι στόχοι είναι:

 1. Καμία έκθεση σε καπνό σε οποιαδήποτε μορφή
 2. Δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά με έμφαση στα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα ψάρια
 3. Τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτρια αερόβια σωματική δραστηριότητα (30 λεπτά, 5 ημέρες / εβδομάδα) .
 4. Ένας ΔΜΣ 20-25 kg / m2. Περιφέρεια μέσης <94 cm (άνδρες) ή ή <80 cm (γυναίκες)
 5. Πίεση αίματος <140/90 mmHg
 6. Επίπεδο LDL-χοληστερόλης <1,8 mmol / L (<70 mg / dL) για την ομάδα υψηλού κινδύνου, <2,6 mmol / L (<100 mg / dL) / dL) για άτομα με χαμηλό ή μέτριο κίνδυνο

Πώς μπορεί να επιτευχθεί μια μείωση κατά 80% στην καρδιαγγειακή νόσο;

 

Πώς μπορούν να συμβάλουν αυτοί οι έξι στόχοι;

Σταμάτα το κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία της καρδιακής νόσου και καρδιακών προσβολών. Βλάπτει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων (αρτηριοσκλήρωση), αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν σταματήσετε το κάπνισμα:

Μέσα σε δύο ώρες, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή σας πίεση θα επανέλθουν σε σχεδόν κανονικά επίπεδα.

Μετά από 12 ώρες, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας βελτιώνονται σε αυτά που παρατηρούνται σε υγιείς ανθρώπους.

Σε περίπου ένα χρόνο ο συνολικός κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις μειώνεται κατά το ήμισυ και κατά πέντε χρόνια ο κίνδυνος σας μειώνεται στο επίπεδο των μη καπνιστών.

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών θα πρέπει να αποτελέσουν την επόμενη προτεραιότητα. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά(ζωικά λίπη) και επεξεργασμένους  υδατάνθρακες - και το επιπλέον βάρος που παράγουν - αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των καρδιαγγειακών παθήσεων. Συχνά αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και προκαλούν διαβήτη, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα για το καρδιαγγειακό σύστημα. Αλλά η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής στην καρδιά - συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών και των δημητριακών ολικής αλέσεως - και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη. Οι υπέρβαροι ασθενείς που έχασαν τουλάχιστον το 10% του σωματικού βάρους κατάφεραν να μειώσουν κατά 50% την ανάγκη τους για φάρμακα για την αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο. Τα επίπεδα χοληστερόλης μειώθηκαν σημαντικά. Και ο ρυθμός των ασθενών που παρουσιάζουν πρώιμα συμπτώματα διαβήτη μειώθηκε από το 30% των ασθενών σε μόλις 4%.

Απλά κινήσου. Η καταπολέμηση της σωματικής αδράνειας είναι η τρίτη προτεραιότητα. Η μέτρια και τακτική σωματική δραστηριότητα παράγει σημαντικά οφέλη για την υγεία - σε οποιαδήποτε ηλικία ξεκινάτε. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά κατά 50%. Ακόμη και για όσους έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, η συμμετοχή σε προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης (CR) με βάση την άσκηση θα μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 25%. Είναι τραγικό, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μόνο μια μειοψηφία των ασθενών που έχουν ανάγκη από αυτά τα προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης είναι στην πραγματικότητα εγγεγραμμένοι.

Η μέτρια χρήση οινοπνευματωδών ποτών, οι υγιείς συνήθειες ύπνου και η αποφυγή του άγχους (όσο το δυνατόν περισσότερο) θα μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι βασικές βελτιώσεις στον τρόπο ζωής σε συνδυασμό με την σύγχρονη ιατρική αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και / ή των υψηλών επιπέδων λιπιδίων στο αίμα μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στη μάχη κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων. Θα μπορούσε να εξοικονομήσει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής για εκατομμύρια ακόμα.

Αυτές οι απλές συμβουλές είναι ο στόχος της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τα επόμενα χρόνια. 

Ακολουθήστε τα!!

ΘΕΣ ΓΕΡΗ ΚΑΡΔΙΑ??

ΘΕΣ ΓΕΡΗ ΚΑΡΔΙΑ?

ΠΕΡΠΑΤΑ,ΠΕΡΠΑΤΑ ,ΠΕΡΠΑΤΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Παρά τα τεκμηριωμένα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας  που  δημοσιεύονται   ως κατευθυντήριες γραμμές, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν πραγματοποιεί επαρκή άσκηση για να διατηρήσει τη βέλτιστη υγεία . Οι επαγγελματίες υγείας -ΟΙ Θεράποντες Ιατροί, το  αντιμετωπίζουν  με την πρόκληση της συνταγογράφησης της  άσκησης σαν φάρμακο  που θα μας ξεκολλήσει  από την καθιστική ζωή.

Δηλαδή επίσημη  συνταγή θα λέει  30 λεπτά βάδισης  πέντε ημέρες την εβδομάδα!

 Το περπάτημα είναι κατ 'εξοχήν κατάλληλο για μια τέτοια συνταγή, δεδομένου ότι δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες ή ιδιαίτερες  εγκαταστάσεις και να είναι εφικτό από σχεδόν όλες τις ηλικίες με μικρό κίνδυνο τραυματισμού . Μπορεί πιο εύκολα να παρακάμψουν αναφερόμενα συχνά εμπόδια στην άσκηση, όπως την «έλλειψη χρόνου» η με την δικαιολογία  ότι "δεν είναι ο αθλητικός τύπος»  που απαιτείται για   άλλες μορφές δραστηριότητας.

  Το περπάτημα είναι η πιο συχνά αναφερόμενη μορφή άσκησης  μεταξύ των ενηλίκων και συχνά αναφέρεται ως παράδειγμα μέτριας έντασης άσκηση που οι ενήλικες μπορούν να κάνουν στη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 150 λεπτών την εβδομάδα . Είναι συχνά η δραστηριότητα των ενηλίκων ].

 Το περπάτημα έχει περιγραφεί ως η πλησιέστερη δραστηριότητα στην τέλεια άσκηση.

 

Με βάση διάφορες προηγούμενες αξιολογήσεις ,  εξετάζουμε  τις πρόσφατες ενδείξεις από τα οφέλη για την υγεία από το περπάτημα και την προώθηση της συμπεριφοράς μετακίνησης με τα πόδια, με ιδιαίτερη έμφαση στις μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το 2008. Συνοψίζοντας  τα στοιχεία πολλών Ιατρικών μελετών  αποδεικνύεται  ότι το περπάτημα βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Πολλές  στρατηγικές αξιολογήσεις για την κίνηση με τα  πόδια  παρέχουν  στοιχεία σχετικά με τον βέλτιστο τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να κινούνται   με τα πόδια με  διάφορες ρυθμίσεις της ζωής τους.

Τρέχοντα στοιχεία ότι το περπάτημα βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία.

Η σημασία του περπατήματος για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας υποστηρίζεται και από δύο μελέτες παρατήρησης, οι οποίες εξετάζουν συσχετίσεις μεταξύ περπατήματος και στεφανιαίας νόσου , αλλά και μελέτες παρέμβασης, οι οποίες δείχνουν τις αλλαγές στο φάσμα των κλινικών δεικτών της καρδιαγγειακής νόσου.

Μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι το περπάτημα μεγαλύτερης διάρκειας ή απόστασης παρέχει ουσιαστική προστασία έναντι Καρδιαγγειακής νόσου  . Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση μελέτη που εξετάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, την  συνολική διάρκεια περπατήματος , την απόσταση, τη συχνότητα, την κατανάλωση ενέργειας, και το ρυθμό  βρέθηκε σε μεγάλο βαθμό δοσο-εξαρτώμενη η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου με την αύξηση των επιπέδων άσκησης  με τα πόδια.

 Βασισμένο σε μια μετα-ανάλυση, ο  Zheng και οι συνεργάτες του[,εκτιμούν ότι περπάτημα  περίπου 30 λεπτά / ημέρα, 5 ημέρες / εβδομάδα,  συνδέεται με μια μείωση κατά 19% της καρδιακής νόσου των στεφανιαίων αρτηριών.

Η Απόδειξη ότι καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώνεται με αυξανόμενο ρυθμό  στην κίνηση με  τα πόδια είναι ισχυρή και συνεπής, συνδέεται  με την πιθανότητα ότι ο ρυθμός περπατήματος είναι ένας δείκτης της καλής μας φυσικής κατάστασης.

Το θέμα της προστασίας της Καρδιάς και των αγγείων μας με την άσκηση έχει ξεκαθαρίσει το ποσοστό οφέλους και διάρκειας περπατήματος .

Σήμερα θεωρείται σωτήριο περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα και ανάλογο θεραπείας με χάπια!!

Μακάρι να προχωρήσετε σε σοβαρότερα επίπεδα άσκησης .

 Τα οφέλη της άσκησης τα ίδια σε όλες τις ηλικίες ,σε Άνδρες και Γυναίκες!

Επιπλέον, οι μελέτες  δείχνουν  να είναι μεγαλύτερη  η ωφέλεια στη μείωση των ποσοστών του ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με  στεφανιαία νόσο ή αιμορραγικό εγκεφαλικό.

Εν κατακλείδι ,το 2017 ..Αρχίζουμε Βάδισμα συστηματικό για να αποφύγουμε και Καρδιακό επεισόδιο ,αλλά και Εγκεφαλικό!!!

DrΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΙΑΣΩ GENERAL.

ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΝΝΑΒΙΣ!!

«Κανναβιδιόλη

-εμποδια στην Ιατρική  έρευνα και τις πιθανές ιατρικές θεραπείες»

                                     

24, Ιουνίου, 2015

Dr Νόρα Δ. Volkow παρουσίασε στη Γερουσία διακομματικού Διεθνούς Ελέγχου Ναρκωτικών

-Κε Πρόεδρε και κα Πρόεδρος και μέλη της διακομματικής ομάδας τηςΓερουσίας  για την προστασία απο τα ναρκωτικά, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Ναρκωτικών (NIDA), ένα τμήμα  των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH), να συμμετάσχουμε σε αυτή την ακρόαση για να μοιραστούμε ό, τι γνωρίζουμε για τη βιολογία και οι πιθανές θεραπευτικές επιδράσεις της κανναβιδιόλης (CBD), ένα από τα κύρια ενεργά χημικά στοιχεία -ενώσεις που βρίσκεται στη μαριχουάνα. Υπό το φως του ταχέως εξελισσομένου ενδιαφέροντος  για την πιθανή χρήση της μαριχουάνας και των παράγωγων ενώσεων του για ιατρικούς σκοπούς, είναι σημαντικό να γίνει ένας απολογισμός των όσων γνωρίζουμε και δεν γνωρίζουμε για το θεραπευτικό δυναμικό της CBD.

γενική περιγραφή..

Μέχρι σήμερα, 23 πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια έχουν περάσει νόμους που επιτρέπουν ,η μαριχουάνα να χρησιμοποιηθεί για μια ποικιλία παθήσεων. Δεκαπέντε επιπλέον πολιτείες έχουν θεσπίσει νόμους που προορίζονται να επιτρέψουν την πρόσβαση στο έλαιο της  CBD  της μαριχουάνας. Το ενδιαφέρον για τις πιθανές θεραπευτικές επιδράσεις της CBD  αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, εν μέρει ως απάντηση στην προσοχή των μέσων ενημέρωσης γύρω από τη χρήση της CBD για σε μικρά παιδιά με ανθεκτικές επιληπτικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Dravet και του σύνδρομου Lennox-Gastaut. Ενώ υπάρχουν πολλά υποσχόμενα προκαταρκτικά στοιχεία, η επιστημονική βιβλιογραφία είναι σήμερα ανεπαρκής είτε να αποδείξει ή να διαψεύσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της CBD σε ασθενείς με επιληψία. Περαιτέρω κλινική αξιολόγηση είναι δικαιολογημένη. Εκτός από την επιληψία, το θεραπευτικό δυναμικό της CBD εξετάζεται επί του παρόντος για έναν αριθμό ενδείξεων, συμπεριλαμβανομένων διαταραχών άγχους, διαταραχών χρήσης ουσιών, σχιζοφρένειας, καρκίνου, του πόνου, φλεγμονώδεις ασθένειες και άλλες. η μαρτυρία μου θα παρέχει μια επισκόπηση του τι η επιστήμη μας λέει για το θεραπευτικό δυναμικό της CBD και τη συνεχιζόμενη έρευνα που υποστηρίζεται από ΝΙΗ σε αυτόν τον τομέα.

CBD Βιολογία και Θεραπευτική Φιλοσοφία

η CBD είναι μία από περισσότερες από 80 δραστικές κανναβινοειδών χημικές ουσίες στο φυτό μαριχουάνα.

 Σε αντίθεση με τήν  κύρια ψυχοδραστικά  κανναβινοειδή ουσία  στη μαριχουάνα, την Τετραϋδροκανναβινόλη (THC)  η  CBD δεν παράγει ευφορία ή μέθη.

Τα κανναβινοειδή έχουν το αποτέλεσμά τους κυρίως με την αλληλεπίδραση με ειδικούς υποδοχείς επί κυττάρων στον εγκέφαλο και το σώμα: του υποδοχέα CB1 που βρέθηκε σε νευρώνες και νευρογλοιακά κύτταρα σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου, και τον υποδοχέα CB2 που βρίσκεται κυρίως στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Οι επιδράσεις ευφορίας τής THC  προκαλείται από την ενεργοποίηση  των υποδοχέων CB1. CBD έχει μια πολύ χαμηλή συγγένεια για τους υποδοχείς αυτούς (100 φορές μικρότερη από THC) και όταν το  δεσμεύουν παράγεται, μικρή έως καμία επίδραση. Υπάρχουν επίσης όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι CBD δρα σε άλλα συστήματα του εγκεφάλου σηματοδότησης, και ότι οι δράσεις αυτές μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην θεραπευτική της δράση

Τα προκλινικά και κλινικά στοιχεία

Αυστηρές κλινικές μελέτες χρειάζονται ακόμη για να αξιολογηθεί η κλινική δυνατότητα της CBD για συγκεκριμένες παθήσεις. Εντούτοις, προ-κλινική έρευνα (συμπεριλαμβανομένων τόσο κυτταρικής καλλιέργειας και ζωικών μοντέλων) έχει δείξει ότι η CBD να έχει μια σειρά από επιδράσεις που μπορεί να είναι θεραπευτικώς χρήσιμες, συμπεριλαμβανομένων των για τον 'ιλλιγγο, αντιοξειδωτικές ιδιότητες, νευροπροστατευτικές δράσεις , αντι-φλεγμονώδεις, αναλγητικές, αντι-καρκινικές , αντι-ψυχωτικές και για το άγχος. επιδράσεις

Δράση εναντίον του ιλίγγου

Και της επιληψίας

Μια σειρά από μελέτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ή περισσοτέρων δεκαετιών έχουν αναφέρει ότι η CBD έχει αντιεπιληπτική δράση, μειώνοντας τη σοβαρότητα των επιληπτικών κρίσεων σε θηλαστικά. Επιπλέον, υπήρξε μια σειρά από μελέτες περιπτώσεων και ανέκδοτες αναφορές που υποδηλώνουν ότι η CBD μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία παιδιών με φαρμακο-ανθεκτική επιληψία Ωστόσο, έχουν υπάρξει μόνο λίγες μικρές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που εξετάζουν την αποτελεσματικότητα των CBD ως θεραπεία για την επιληψία? ο συνολικός αριθμός των ατόμων που εγγράφονται σε αυτές τις μελέτες ήταν 48. Τρεις από τις τέσσερις μελέτες ανέφεραν θετικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων. Ωστόσο, οι μελέτες που έπασχαν από σημαντικές ελάττωμα σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των μη ποσοτικά πλήρως τη συχνότητα βασική κατάσχεση, ανεπαρκή στατιστική ανάλυση, και η έλλειψη επαρκείς λεπτομέρειες ώστε να αξιολογηθεί επαρκώς και να ερμηνεύσει την findings.viii Ως εκ τούτου, το παρόν διαθέσιμα στοιχεία είναι ανεπαρκή για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της CBD ως θεραπεία για την επιληψία? Μια πρόσφατη ανασκόπηση Cochrane κατέληξε στο συμπέρασμα, υπάρχει ανάγκη για «μια σειρά από κατάλληλα σχεδιασμένα, υψηλής ποιότητας και επαρκώς τροφοδοτείται δοκιμές.» X

η NIDA αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού επεισοδίου για την αξιολόγηση της CBD σε ζωικά μοντέλα επιληψίας, προκειμένου να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που διέπουν και να  βελτιστοποιήσουμε  της συνθήκες υπό τις οποίες η CBD μπορεί να αντιμετωπίζει επιληπτικές διαταραχές, και να καθορίσει αν λειτουργεί συνεργικά με άλλα αντι- επιληπτικά φάρμακα . Επιπλέον, κλινικές δοκιμές είναι σε εξέλιξη από την  GW Pharmaceuticals,για  δοκιμή της αποτελεσματικότητας ενός καθαρισμένου εκχυλίσματος CBD, της Epidiolex για τη θεραπεία της παιδιατρικής επιληψίας.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ 2017 ΧΩΡΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ!!

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ 2017 ΧΩΡΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ!!

Δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε στην Ιστορία του Ανθρώπινου γένους η ευκαιρία να ζούμε  περισσότερο και καλύτερα από ότι στις ημέρες μας χάριν της εξέλιξης της Ιατρικής  επιστήμης των Φαρμακευτικών επιτυχιών    και των άλλων τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Σήμερα ο μέσος όρος ζωής έχει φτάσει στην Ευρώπη κατά μέσον όρο πάνω από τα 78 έτη για τους άνδρες και τα 80 για τις γυναίκες .Αυτό σημαίνει ότι κυκλοφορούν αναμεσά μας δραστήριοι 90αρηδες και τα 100 χρόνια δεν είναι ανέφικτα!!

Παλαιότερα οι μακροβιότης ήταν θέμα  τύχης η συμπτώσεων,  σήμερα μπορεί να είναι θέμα καλού σχεδιασμού και σωστών επιλογών..

Πέντε  πρακτικές  Ιατρικές συμβουλές είναι ένας καλός μπούσουλας μιάς ζωής με Υγεία και διάρκεια.

 1. Υπάρχουν τρία <<δηλητήρια>> ,τρόπος του λέγειν, που μας κόβουν χρόνια και προκαλούν ασθένειες συχνά βαρύτατες ..Περιορίστε λοιπόν το αλάτι, την ζάχαρη και το λευκό αλεύρι!!

Θέλει πράγματι καλό προγραμματισμό για να αποφεύγουμε την υπερβολική χρήση αυτών των <<κακών>>αγαθών που πλημυρίζουν την διατροφή μας και αναγκαζόμαστε να ζητάμε τελικά σωτηρία από τον Γιατρό μας!

Ο εβδομαδιαίος  προγραμματισμός Διατροφής βοηθάει τα μέγιστα..

 1. Προσπαθήστε να φτάσετε το ιδανικό σας βάρος, περίπου το Ύψος σας μείον 100

Δηλαδή ο άνδρας με ύψος 1.80 εκ να έχει βάρος περί τα 80 κιλά και η γυναίκα μείον ακόμα 5 κιλά!

 1. Μία συνήθεια μακροζωίας και Υγείας είναι ο σωστός ύπνος.. Φροντίστε να έχετε   επτά ώρες ύπνο την ημέρα ,μην χαλαλίζετε την απόλαυση ενός καλού ύπνου με διασκέδαση η  Υπερβολική δουλειά!!
 2. Η καθημερινή  άσκηση είναι απαραίτητη έστω και με την  μορφή βάδισης 30 λεπτών. Εχει αποδειχθεί ότι συμβάλει  στην ρύθμιση της Πίεσης, του σακχάρου και της Υπερχοληστεριναιμίας .Όσοι έχουν την καλή συνήθεια της καθημερινής άσκησης έχουν αποδειχθεί ότι έχουν 30-50% λιγότερα σοβαρά Καρδιαγγειακά συμβάματα.
 3. Ετήσιο διαγνωστικό έλεγχο ,Είναι σωτήρια συνήθεια πρόληψης που αποτελεί την καλύτερη φροντίδα της Υγείας σας .Εμπιστευθείτε τον Γιατρό σας να προγραμματίσει τις αναγκαίες εξετάσεις που χρειάζεστε!!

Κρατείστε τις προσωπικές  τιμές εργαστηριακών εξετάσεων  σε φυσιολογικά όρια δηλαδή, κανονικό Βάρος ,Αρτηριακή πίεση κάτω από 140/90, φυσιολογικό σάκχαρο Αίματος < 126 ,φυσιολογική Χοληστερίνη <200 

 Είτε με δίαιτα και άσκηση ,είτε μα σωστή φαρμακευτική θεραπεία!! 

Απλά και γνωστά τα περισσότερα αλλά αναγκαία για μακροβιότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής!!

Μπορούμε να έχουμε ένα όμορφο γεμάτο Υγεία 2017..

DrΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ Κ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ –ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΙΑΣΩ GENERAL

        

Τα Εγκεφαλικά επεισόδια Αυξάνονται Κάτω από την ηλικία των 50 ετών!!!

 50 ετών!!!

Ενώ τα ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνονται  στο δυτικό κόσμο,  νέα έρευνα δείχνει ότι αυτή η τάση μπορεί  να αντιστραφεί, διότι κατέγραψαν μια  ανησυχητική αύξηση στα ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου που συμβαίνουν στη νεότερη ηλικιακή ομάδα.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε online στις  23 Νοεμ στην Εφημερίδα της American Heart Association δείχνει ότι τα ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου συνεχίζουν  να μειώνονται σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, αλλά σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών, η συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου φαίνεται να αυξάνεται !!.

"Φαίνεται να είναι μια χρυσή γενιά  - οι baby boomers που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1954, οι οποίοι έχουν το χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου,« λέει ο  συγγραφέας, Joel N. Swerdel, MS, MPH, Rutgers University Σχολή Δημόσιας Υγείας,. "Σε άτομα που έχουν γεννηθεί από το 1955 και μετά, ο ρυθμός εγκεφαλικού αυξάνεται και πάλι."

Η μελέτη - η οποία ανέλυσε μια βάση δεδομένων με όλες τις εισαγωγές στο  νοσοκομείο στο New Jersey 1994-2014 - διαπίστωσε ότι μεταξύ 1995-1999 και την περίοδο 2010-2014, το ποσοστό των εγκεφαλικών επεισοδίων διπλασιάζεται σε άτομα ηλικίας 40 έως 44 ετών και υπερδιπλασιάστηκαν σε άτομα 35 έως 39 χρόνια.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα ο Ralph L. Sacco, MD, καθηγητής και πρόεδρος Olemberg Νευρολογίας, Miller School of Medicine, University of Miami, και εκλεγμένος πρόεδρος, της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, είπε, "Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον σύνολο  στοιχείων που δείχνουν μια ανησυχητική τάση για την αύξηση των ποσοστών εγκεφαλικού επεισοδίου  ανάμεσα σε νεαρούς ενήλικες. "

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό που έχει επίσης παρατηρηθεί και σε άλλες ομάδες, πρόσθεσε. "Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνονται ι, η μείωση μπορεί να σταθεροποιηθεί σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και στην πραγματικότητα να  αυξάνεται σε νεότερους ενήλικες."

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι , όλα  αυτά σχετίζονται  με παράγοντες του τρόπου ζωής.

."Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν μεταξύ 1945 και 1954 φαίνεται να έχουν επωφεληθεί από την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της υγειονομικής περίθαλψης από εκείνους που γεννήθηκαν  πριν από αυτούς, και αυτοί  θα ήταν η πρώτη γενιά με γνώση ότι το κάπνισμα σκοτώνει", δήλωσε ο Swerdel. «Αλλά έχουν επίσης ξεφύγει από την επανάσταση της  ζάχαρης  και της παχυσαρκίας και του διαβήτη επιδημίες που πλήττουν εκείνους που γεννήθηκαν αργότερα. Η εισροή σε μεγάλο βαθμό από τα με  ζάχαρη-φορτωμένα τρόφιμα έχει αρχίσει  στα τα  μέσα της δεκαετίας του '60, οπότε όσοι γεννήθηκαν τότε είναι 40 και 50 ετών , αυτό πιθανότατα εξηγεί την αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη που συνέβησαν κατά τα επόμενα χρόνια. "

Το μήνυμα της μελέτης είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες ζωής όσο νέοι και να είμαστε διότι το εγκεφαλικό δεν κοιτά πλέον ηλικία!!!

DrΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΙΑΣΩ GENERAL

ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

Οι συμβουλές  του Καρδιολόγου(1)

Οι συμβουλές που σας δίνει ό Καρδιολόγος σας φαίνονται μερικές φορές κοινότυπες και εν ολίγοις μικρής αξίας μπροστά στα ακριβά και συνάμα καλά φάρμακα που θα σας προστατέψουν από την καρδιακή νόσο.

Δεν είναι έτσι !

Ας δούμε  μαζί μερικές κλασσικές συμβουλές του Γιατρού σας και ας αναλύσουμε την πραγματική τους αξία.

Πρώτη μεγάλη συμβουλή..

-ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ..

Αλήθεια τι μπορεί να κάνει η νικοτίνη στο Καρδιοαγγειακό μας σύστημα?

Ωραία το έκοψα ,πια είναι τα οφέλη???

-Το κάπνισμα ενισχύει την ανάπτυξη τόσο της αθηροσκλήρωσης όσο και

Των επαλλήλων θρομβωτικών φαινομένων. Το κάπνισμα επηρεάζει την  ενδοθηλιακή

λειτουργία, τις οξειδωτικές διαδικασίες, τη λειτουργία των αιμοπεταλίων, τις θρομβολυτικές δράσεις του οργανισμού, και τις  φλεγμονές, την οξείδωση των λιπιδίων και τη αγγειοκινητική λειτουργία( συστολή και διαστολή ) των αγγείων. Σε πειραματικές μελέτες, αρκετές από αυτές τις επιδράσεις είναι πλήρως ή μερικώς αναστρέψιμες μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο.

Ο  σχηματισμός  όμως αθηρωματικής  πλάκας δεν φαίνεται να είναι πλήρως αναστρέψιμος και έτσι οι καπνιστές δεν θα μπορούσε ποτέ να αναμένεται να φτάσουν το επίπεδο κινδύνου  των μη καπνιστών σχετικά με την Στεφανιαία νόσο

Υποκατάσταση της νικοτίνης δεν παρουσιάζει ανεπιθύμητες δράσεις σε ασθενείς με καρδιακή νόσο.

Τα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος ξεκινούν  κατά τη διάρκεια της νοσηλείας στο νοσοκομείο και θα πρέπει να συνεχιστούν για μια παρατεταμένη περίοδο μετά το εξιτήριο. Ένα  ιστορικό  πολυετούς καπνίσματος συμπεριλαμβανομένων της καθημερινής κατανάλωσης καπνού και του βαθμού του εθισμού μπορεί να καθοδηγήσει τον βαθμό υποστήριξης και τα φαρμακολογικά βοηθήματα. Οι καπνιστές θα πρέπει να ενημερώνονται για την αναμενόμενη αύξηση του σωματικού βάρους τους, κατά μέσο όρο, 5 κιλά

και ότι οι υγειονομικές ωφέλειες από   την διακοπή του καπνίσματος υπερτερούν κατά πολύ του κινδύνου  από την αύξηση του σωματικού βάρους

Αν το κόψει ο Στεφανιαίος άρρωστος  έχει υποτριπλάσια πιθανότητα να ξαναπάθει ένα  παρόμοιο επεισόδιο!!!

Αρα η συμβουλή του Καρδιολόγου κόψτε το τσιγάρο δεν είναι Ακαδημαϊκή είναι ..

Σωτήρια !!!

Τώρα ,το πόσο μπορεί να στηρίξει τον ασθενή του σαυτήν του την προσπάθεια είναι αντικείμενο μεγάλης ..συζήτησης!! 

Θα επανέλθουμε δριμύτεροι!!!!

ΣΣ. Τα στοιχεία που παρατέθηκαν είναι από  τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής εταιρείας 2016..

Δρ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

ΙΑΣΩ GENERAL  

ΠΟΝΑΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ??

Πονάει η καρδιά??

Ναι πονάει! Ο πόνος στην καδιά ονομάζεται Στηθάγχη!!

                Η Στηθάγχη για να χαρακτηριστεί Καρδιακής  Ισχαιμικής αιτιολογίας χρειάζεται το ενόχλημα

Να έχει συγκεκριμένους χαρακτήρες..

 1. Εντόπιση και επέκταση του πόνου.
 2. Τρόπος έναρξης
 3. Συνοδά συμπτώματα
 4. Διάρκεια
 5. Τρόποι ανακούφισης.

Δυστυχώς  υπάρχουν και περιπτώσεις <<Σιωπηλής Στηθάγχης  ακόμα και Οξέος Εμφράγματος >>που δεν γίνονται αντιληπτά με πόνο στο στήθος

Συνήθως ο πόνος της Στηθάγχης γίνεται αισθητός στο κέντρο του Στέρνου και διαχέεται σε άνω άκρα κυρίως αριστερά  ,στον λαιμό και στην κάτω σιαγόνα.

Πολλές φορές η Στηθάγχη παρουσιάζεται σαν πόνος στο στομάχι με αντανάκλαση στο στήθος και τάση εμετού .Ο παρουσιάζων στηθάγχη συνήθως ανακουφίζεται με την παύση της δραστηριότητας που κάνει η παίρνοντας ένα υπογλώσσιο και ξαπλώνοντας για λίγο ο πόνος περνάει.

Πόνος στο στήθος που κρατάει πάνω από 20 λεπτά χρειάζεται άμεση Ιατρική βοήθεια σε Καρδιολογική μονάδα για τον κίνδυνο του εμφράγματος.

Σε περίπτωση οξέος εμφράγματος ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι  ότι  ο πολύ δυνατός πόνος  ξεκινάει απότομα  και προκαλεί μεγάλη δυσφορία και αίσθημα επικείμενου Θανάτου στον ασθενή επίσης υπάρχει μεγάλη εφίδρωση και κάτωχρο δέρμα από την περιφερική αγγειακή ανεπάρκεια του Εμφράγματος..

Το θέμα είναι  εκείνη την στιγμή να το αντιληφθούμε και να κατευθυνθούμε σε Καρδιολογική μονάδα όσο το δυνατόν ταχύτερα!!

Καλύτερα να πάμε και ας  αποδειχθεί ότι δεν είναι τίποτα παρά να μείνουμε σπίτι και να μας συμβούν επιπλοκές που μπορεί να είναι και θανατηφόρες.

Ναι λοιπόν η Καρδιά πονάει όταν ισχαιμεί και μαυτό τον τρόπο  ζητάει βοήθεια  .Τρόποι να βοηθηθεί  υπάρχουν  πολλοί  και καλοί.

Μήπως είσθε από αυτούς που περιμένουν την στηθάγχη νάρθει να τους βρεί για να σχοληθούν με την καρδιά τους ??

Πότε ελέγξατε τελευταία φορά την Καρδιά σας??

Είσαστε Διαβητικός?? Υπερτασικός?? Έχετε υψηλή χοληστερίνη?? Μήπως έχετε την ακατανόητη συνήθεια να καπνίζετε??

Τότε μην απορήσετε αν ξαφνικά σας χτυπήσει την πόρτα  η Στηθάγχη !!

Καλύτερα βέβαια να κάνετε μια φορά τον χρόνο έναν καρδιολογικό έλεγχο και πολύ καλύτερα να φροντίζετε να μην έχετε προδιαθεσικούς παράγοντες για εμφάνιση Καρδιακής κρίσης  .

Συμβουλή ..Εαν παρουσιαστεί  Αιφνιδιαστικά στηθάγχη  να πάτε ταχύτατα σε Καρδιολογική μονάδα ,ο χρόνος εδώ παίζει μεγάλο ρόλο !!   

Ευχή..Να έχετε γερή Καρδιά!!!

Δρ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ Κ ΑΝΔΡΕΑΣ

Διευθυντής Καρδιολόγος

ΙΑΣΩ GENERAL

ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Κανόνας απαράβατος  για τους ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια!

-Αυστηρός περιορισμός λήψης  Άλατος!!

 

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού  με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο  εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας πολύ σοβαρός  παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο.

-Μα δεν βάζω αλάτι στο φαί μας!! Και καλά κάνετε ,άλλα..

Ένα μέρος  του αλατιού που τρώμε είναι κρυφό - δεν μπορεί να γνωρίζουμε πόσο έχει  το φαγητό. Επί του παρόντος, οι Αυστραλοί τρώνε τη μέγιστη ημερήσια ποσότητα αλατιού μόνο από τις καθημερινές τροφές που αγοράζουν. Αυτό δεν περιλαμβάνει πρόσθετο αλάτι στο τραπέζι -  οι τροφές έχουν από μόνες τους πολύ αλάτι.

Υπάρχει αλάτι σε όλες σχεδόν τα τρόφιμα που τρώμε, αλλά το ποσό ποικίλλει πολύ. 75% της πρόσληψης αλατιού μας προέρχεται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα που τρώμε κάθε μέρα, όπως το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, τα επεξεργασμένα κρέατα, τυριά, σάλτσες και άλλα!

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφεύγουμε το αλάτι είναι να είμαστε βέβαιοι  ότι το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής σας αποτελείται από φρέσκα τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά  ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς  και το κρέας, τα ψάρια και πουλερικά. Αυτά είναι φυσικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Όταν τρώτε συσκευασμένα τρόφιμα, είναι σημαντικό να διαβάσετε την ετικέτα και επιλέξτε αυτά με τη χαμηλότερη ποσότητα σε  αλάτι.

Πόσο αλάτι  χρειαζόμαστε?

Για τη μείωση της πίεσης του αίματος και  συνάμα  μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, προτείνουμε οι ενήλικες να  τρώνε λιγότερο από 6 g άλατος (2.300 mg νατρίου) ημερησίως. Αυτό είναι περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Θα πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά μικρότερη  ποσότητα.

 

Αν τώρα έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση σας συνιστούμε να μειώσετε το αλάτι σε 4 g (1600 mg νατρίου) ανά ημέρα. Συζητήστε με το γιατρό σας σοβαρά  για το τι είναι σωστό για σας.

 

Τα υψηλά επίπεδα αλατιού προστίθενται συχνά σε τρόφιμα σαν συντηρητικά  ,όπως σούπες πακέτων και σάλτσες, πίτες, ρολά λουκάνικου, λουκάνικα, επεξεργασμένο κρέας, πίτσες και τα κατεψυγμένα γεύματα. Έτσι πρέπει να μειώσετε το ποσό αυτών των τροφίμων που τρώτε. Προσπαθήστε να περιορίσετε τα  γρήγορα φαγητά όπως burgers, τηγανητό κοτόπουλο και πίτσα, σουβλάκια .

 

Ο περιορισμός στα  αλμυρά σνακ, όπως πατατάκια, κουλούρια, μπισκότα και ντιπ, θα βοηθήσει επίσης να περικόψει το αλάτι. Κάντε υγιεινά σνακ βολικό χρησιμοποιώντας φρέσκα φρούτα ψιλοκομμένα, διατηρώντας γιαούρτι με  μειωμένα λιπαρά στο ψυγείο, και ανάλατους ξηρούς καρπούς στο ντουλάπι.

 

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι μπορεί να  τρώτε αλμυρά τρόφιμα μέσα  στην ημέρα σας.

Για παράδειγμα, το αλάτι που  βρίσκεται στο ψωμί, τυρί και επεξεργασμένα κρέατα, που σημαίνει  ένα  ζαμπόν και τυρί σάντουιτς μπορούν να αποτελούν  μια χούφτα  νατρίου. Μόνο ένα σάντουιτς μπορεί να συνεισφέρει σχεδόν το 40% του ανώτατου ορίου του αλατιού για την ημέρα για έναν ενήλικα και ένα  70% για ένα παιδί.

 

Επιλέγοντας τα φρέσκα τρόφιμα, και εκδόσεις χωρίς  αλάτι από τα αγαπημένα σας προϊόντα όλα βοηθά στη μείωση της ποσότητας του αλατιού που τρώτε…

Κλείνοντας  η καρδιακή ανεπάρκεια απαντά στην <<κατάχρηση άλατος>> με δύο τρόπους ,έναν πρώιμο  και αμέσως μετά με έναν θορυβώδη  ..  

Πρώτα αυξάνει το βάρος του ασθενούς απότομα 2-3 κιλά!!! Και μετά αρχίζει η βασανιστική δύσπνοια!!  Αμέσως επικοινωνούμε με τον Καρδιολόγο μας!!!

Δρ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ  Κ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

ΙΑΣΩ GENERAL      

 

ΥΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΥΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!

Εχοντας για αρκετά χρόνια την θλιβερή πρωτιά στην Παιδική παχυσαρκία παγκοσμίως  και την απόλυτη αδράνεια  του Υπουργείου Υγείας στην λήψη σοβαρών μέτρων , η ευθύνη των γονέων στην βοήθεια των παιδιών τους είναι τεράστια.

Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο που θα διορθωθεί με την ενηλικίωση. Στατιστικά τα παιδιά μας παραμένουν παχύσαρκα πάνω από 60% παρά τις συνήθεις προσπάθειες.

Προκύπτει όμως ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα στα παχύσαρκα παιδιά και όχι μόνο.

Αυξημένη χοληστερίνη, εμφάνιση προ διαβήτη αλλά και αυξημένη αρτηριακή πίεση για την ηλικία τους.

Όλα αυτά κάνουν το παχύσαρκο παιδί έναν βέβαιο καρδιοαγγειοπαθή σε νεαρή ηλικία με βαρύτατες επιπτώσεις ακόμα και για την ίδια του την ζωή!

Στο σημερινό άρθρο θα παρατεθούν οι τελευταίες Ιατρικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας.

Πότε ένα παιδί λέμε ότι έχει υψηλή χοληστερίνη? Πότε πρέπει να παρέμβουμε και πώς??

Ποιες είναι οι Ιατρικές οδηγίες??

Είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγξουμε το παχύσαρκο παιδί ,επίσης το παιδί που έχει  γονείς με υψηλή χοληστερίνη και επίσης γονέα που έχει πάθει ένα καριαγγειακό επεισόδιο σε ηλικία κάτω από τα 60 .

Μία αιμοληψία λοιπόν θα μας δείξει τα επίπεδα της χοληστερίνης και των κλασμάτων της στο αίμα του παιδιού μας ..

Τιμές Χοληστερίνης πάνω από 170 mg/dl  πρέπει να αποτελέσουν αιτία να επισκεφθούμε Γιατρό για οδηγίες..

Χοληστερίνη >170 mg/dlLDL >130 KAIHDL<35 αποτελούν σοβαρές ενδείξεις σοβαρής δυσλιπιδαιμίας που πρέπει να ερευνηθεί και να αντιμετωπισθεί Ιατρικά.

Η άσκηση  και η σωστή διατροφή είναι η καλή αρχή για κάθε νέο παιδί για τους πρώτους μήνες και η απώλεια του περιττού βάρους.

Στις περιπτώσεις που παραμένουν υψήλες οι τιμές παρά την αρχική προσπάθεια τότε σίγουρα χρειάζεται φαρμακευτική βοήθεια .

Οι Στατίνες είναι το φάρμακο εκλογής !Στόχος είναι η χοληστερίνη να είναι  μικρότερη 150 mg/dl και η κακή χοληστερίνη LDL μικρότερη του 100 `mg/dl..

Γονείς μην υποτιμάτε την υψηλή χοληστερίνη στα παιδιά σας .Χρειάζεται αλλαγή τρόπου ζωής και διατροφής του παιδιού η του εφήβου  όπου εσείς πρέπει να σταθείτε σταθεροί και αποφασιστικοί στην εφαρμογή των συμβουλών του Γιατρού σας!!

Σς.Σε πολύ υψηλές τιμές χρειάζεται και γενετικός έλεγχος`DNAγια σοβαρή οικογενή υπερχοληστεριναμία

Δρ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ Κ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

ΙΑΣΩ GENERAL

ΣΤΑΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΚΩΤΙ!

      ΥΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΝΕΣ ???

TO  ΣΥΚΩΤΙ ΣΑΣ ΤΙ ΛΕΕΙ???

Η  Υπερχοληστεριναιμία  είναι  σχεδόν πανδημική στις Ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες ,όπως και η δικιά μας .Σχεδόν ασχολούμεθα μαζί της όλοι!

Η θεραπευτική χρήση των στατινών για την αντιμετώπιση της  είναι εξίσου πολύ διαδεδομένη και απόλυτα αναγκαία για να προφυλάξει από πρωτογενή αλλά και δευτερογενή Καρδιαγγειακά επεισόδια!!

Οι στατίνες έχει πλέον  αποδειχθεί ότι είναι  βασικές θεραπευτικές ουσίες από οι πολλές μελέτες εκατοντάδων χιλιάδων  ασθενών έχουν καταγράψει τα σημαντικά τους θεραπευτικά αποτελέσματα, αλλά ακούγονται και κάποιες  φωνές  που μιλούν για ηπατικές βλάβες δημιουργώντας προβληματισμό κυρίως στους ασθενείς για την χρήση τους!

Τελικά ποια είναι η επιστημονική θέση για την χρήση  των  στατινών και το συκώτι μας , λαϊκά , το ήπαρ μας επιστημονικά ??

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα μακριά από επιρροές  Φαρμακευτικών εταιρειών και των συμφερόντων τους έχουν εκδώσει συστάσεις για την χρήση των  στατινών και την σχέση τους με το ήπαρ!!

-Θεωρούνται οι Στατίνες ασφαλή φάρμακα χωρίς παρενέργειες από το Ηπαρ.

Μπορεί να παρατηρηθεί μικρή αύξηση των τρανσαμινασών ,ενζύμων του ήπατος, χωρίς αυτό να αποτελεί στοιχείο βλάβης  και αιτία διακοπής της θεραπείας.

Σε περίπτωση που οι τρανσαμινάσες περάσουν την τριπλάσια φυσιολογική τιμή τότε ο θεράπων Γιατρός μπορεί να μειώσει την δόση η να χρησιμοποιήσει  ηπιότερη Στατίνη.

Η διακοπή της λήψης στατινών που έχουν κριθεί απαραίτητες για την πρόληψη Καρδιαγγειακών συμβαμάτων  επειδή απλά αυξήθηκαν οι τρανσαμινάσες  αποτελεί βιαστική και τελικά επικίνδυνη για τον ασθενή απόφαση..  

Επί εκατοντάδων χιλιάδων  ασθενών παγκοσμίως ,οι οποίοι χρησιμοποιούν στατίνες για 20-30 χρόνια δεν έχουν παρατηρηθεί  ιδιαίτερες ηπατικές βλάβες  και επειδή πολλοί Γιατροί παρά τις ήπια αυξημένες  τιμές τρανσαμινασών  συνέχισαν την χορήγηση των φαρμάκων αυτών στους ασθενείς χωρίς καμία παρενέργεια  ,δεν συνιστάται σήμερα   ο συνεχής έλεγχος των τρανσαμινασών σε χρόνιους λήπτες Στατινών..  

Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι , οι Στατίνες είναι το βαρύ θεραπευτικό μας όπλο για την Υπερχοληστεριναιμία και την Αθηροσκλήρωση που προάγει..

Είναι επίσης απόλυτα επιστημονικά αποδεκτό ότι στατίνες παίρνουν εκείνοι που τις χρειάζονται!! Οχι όλοι που μπορεί να έχουν απλά αυξημένη τιμή χοληστερίνης..

-Δεν νοείται όμως πολίτες που έχουν υποστεί ένα έμφραγμα ,ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, έχουν Σακχαρώδη διαβήτη και είναι καπνιστές η έχουν αυξημένη Πίεση να μην παίρνουν Στατίνες για τον κίνδυνο μήπως πάθουν κάτι στο συκώτι..

Δεν ξεχνάμε να τονίζουμε την αξία της σωστής διατροφής και της άσκησης που συχνά υποτιμούμε!!

Και απαντώντας με χιούμορ στην ερώτηση του τίτλου μας με την χρήση τον Στατινών το συκώτι μας δεν λέει αλλά η υψηλή χοληστερίνη μας ..κλαίει!!

Δρ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

ΙΑΣΩ GENERAL ΑΘΗΝΩΝ 

5 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

5 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

 1. ΣΥΜΒΟΥΛΗ…ΘΕΩΡΕΊΣΤΕ ΤHΝ AYΞΗΜΕΝΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ.

Εσείς παίρνετε στα σοβαρά την αυξημένη Χοληστερίνη?

Σοβαρά σημαίνει να ξέρετε τι σας συμβαίνει, πόσο  σοβαρά σας απειλεί και πως αντιμετωπίζεται!

Ακούμε συχνά απλοϊκές δικαιολογίες όπως , την έχω χρόνια και δεν με πειράζει, την είχε και ο παππούς μου, είναι από το άγχος  , με αποτέλεσμα καμία  προσπάθεια για την μη αντιμετώπιση της  Υπερχοληστεριναιμίας.

Η Υπερχοληστεριναιμία χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπιση με ειδικό Ιατρό και πλήρη διαλεύκανση της αιτιολογίας της. Διότι η Υπερχοληστεριναιμία  οδηγεί εκ του ασφαλούς σε πρώιμη αρτηριοσκλήρυνση με πολλά σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάματα ,ενίοτε Θανατηφόρα! 

 1. ΣΥΜΒΟΥΛΗ …ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΑΝΤΑ  ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ  Η ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΑΙΜΙΑ !

Εχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις η προσπάθεια  να γίνει μια επιθετική Δίαιτα 10-20 ημερών δεν καλύπτει την ρύθμιση της Χοληστερίνης μας.  Μερικές φορές προς δυσάρεστη έκπληξή μας αυτή αυξάνεται!! Γιατί συμβαίνει αυτό??

Αρκεί να γνωρίζετε ότι ο οργανισμός χρησιμοποιεί την Χοληστερίνη ως πολύτιμο δομικό υλικό .Η κυκλοφορούσα Χοληστερίνη οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό 8ο%  στην σύνθεσή και  απελευθέρωσή της από το ήπαρ μετά από κατάλληλη επεξεργασία των λιπιδίων και όχι από το τι έχετε  φάει (  κρεατικά η παχειά τυριά ) πριν από ολίγες ημέρες!

Αν λοιπόν στηριχθούμε στην Δίαιτα χρειαζόμαστε πολλούς μήνες η και έτη  προσεκτικής Δίαιτας για να δούμε αποτελέσματα.. Πρακτικά αυτό αποδεικνύεται ανεφάρμοστο.

Η δίαιτα όμως παραμένει απόλυτα αναγκαία για το καλό τελικό μας αποτέλεσμα

3) ΣΥΜΒΟΥΛΗ… Η ΥΨΗΛΉ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!

Η υψηλή Χοληστερίνη (πάνω από 200 mg/dl) δεν σημαίνει τον ίδιο κίνδυνο για όλους. Σαφώς παίζουν ρόλο τα κλάσματα της κακής και καλής  χοληστερίνης και οι τιμές των Τριγλυκεριδίων ..Κυρίως όμως παίζουν και οι άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες για  την αρτηριοσκλήρωση που συνήθως συνυπάρχουν!.

Π.χ  220 χοληστερίνη για έναν άνδρα 44 ετών θεωρείται  -κακώς – ανεκτή και συνιστάται μια δίαιτα συνήθως αόριστη και καθόλου καλά καθορισμένη! Η χοληστερίνη 220 στον ίδιο άνδρα που τώρα είναι και καπνιστής 20 σιγαρέτων  σημαίνει πολλά περισσότερα ,αν είναι και υπερτασικός τότε έχουμε έναν πολύ σοβαρό πραγματικό  κίνδυνο ενός Καρδιαγγειακού επεισοδίου στα επόμενα χρόνια .Συχνά  υπάρχει και ένας μικρός σακχαρώδης Διαβήτης οπότε ο κίνδυνος είναι τεράστιος και δεν μπορούμε να ακολουθούμε μία θολή δίαιτα η την θεραπεία που συνέστησαν σε έναν γνωστό μας.  Χρειαζόμαστε άμεση   ειδική Ιατρική βοήθεια!

4) ΣΥΜΒΟΥΛΗ ..Η ΑΣΚΗΣΗ  ΒΟΗΘΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΣΟ ΝΟΜΙΖΕΤΕ.

Οι επιδράσεις της άσκησης στα επίπεδα των λιπιδίων στον ορό έχουν μελετηθεί εκτενώς. Έχουν δημοσιευθεί στοιχεία τα οποία  αποδεικνύουν ότι ένα θετικό αποτέλεσμα της τακτικής αερόβιας άσκησης είναι να αυξήσει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης κατά μέσο όρο από 1.9 έως 2,5 mg ανά dLΗ ελάχιστη ποσότητα  άσκησης που απαιτείται για να αυξηθούν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης είναι 900 kcal ενέργειας δαπάνης ανά εβδομάδα, ή περίπου 120 λεπτά αερόβιας τυπικής άσκησης. Μία καλή συνήθεια βαδίσματος 30 λεπτών ημερησίως είναι εξίσου θεραπευτική όσο τα χάπια που σας έχουν συστήσει και παίρνεται ανελλιπώς!!!

5) ΣΥΜΒΟΥΛΗ ..ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ  ΠΑΡΤΕ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ , ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ!!

Hαντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας έχει ένα μεγάλο φαρμακευτικό οπλοστάσιο με κύριο εκπρόσωπο τις Στατίνες..

Οι Στατίνες είναι φάρμακα με όλη την έννοια του όρου ,αυτό σημαίνει, ότι τα χορηγεί μόνο ο Θεράπων Ιατρός σας και μόνο όταν πρέπει!

 Είναι από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα και χορηγούνται πάνω από τριάντα χρόνια με απόλυτη ασφάλεια και επιτυχία.

ΟΙ Στατίνες  έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς  για Καρκινογένεση ,δηλαδή πρόκληση Καρκίνου, αλλά υπάρχει  σήμερα ξεκάθαρη επιστημονική απάντηση..

Δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ογκολογικό Συνέδριο ASCO 2015 στο Σικάγο ..

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν επί σχεδόν 15 χρόνια 146.326 γυναίκες, ηλικίας 50 έως 79 ετών, οι οποίες κατά την έναρξη της μελέτης δεν είχαν ιστορικό καρκίνου. Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησες, οι 23.067 από αυτές είχαν εκδηλώσει τη νόσο, ενώ 3.152 είχαν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της.

Όσες από τις συμμετέχουσες λάμβαναν Στατίνες είχαν κατά  22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου από εκείνες που δεν έπαιρναν τα φάρμακα.

Αρα  αν μας συστήσει  Γιατρός μας Στατίνες ας τις πάρουμε  και να μην εμπιστευτούμε  γυρολόγους σχολιαστές διότι η πρώιμη  Αρτηριοσκλήρυνση δεν περιμένει!!!!

Δρ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Διευθυντής Δ Καρδιολογικής  ΙΑΣΩ GENERAL

Εξωτερικό Λιπιδολογικό  Ιατρείο ΙΑΣΩ

ΔΥΝΑΤΟΣ ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ?

ΔΥΝΑΤΟΣ ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ? ΣΩΤΗΡΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ.. thumbnail

Ένα από τα οξύτερα και σοβαρότερα επεισόδια  που δυστυχώς πολύ συχνά μας συμβαίνουν είναι ο οξύς πόνος στο στήθος  που οδηγεί στο οξύ Έμφραγμα Μυοκαρδίου.

Δεν προειδοποιεί!

Τα πάντα εκείνη την ώρα έχουν σχέση με την ταχύτητα των αντιδράσεων ,του περιβάλλοντος του παθόντος  αλλά και του ιδίου από τα  πρώτα λεπτά μέχρι τις τρείς ώρες για να σωθεί ο ίδιος και η καρδιά του. Αυτό απαιτεί ψυχραιμία και  κατάλληλη γνώση.

Υπάρχει μια πολύ βασική ερώτηση που θα πρέπει να έχει υποβάλει στον εαυτό του κάθε άνδρας μετά τα σαράντα  και κάθε γυναίκα μετά την κλιμακτήριο.

-Ποιός είναι ο Καρδιαγγειακός μου κίνδυνος?? Είναι ο συνήθης? είναι μικρός , μέτριος, μεγάλος??

-Μια σοβαρή ερώτηση που έχει σαφέστατη απάντηση την οποίαν σας δίδει ο θεράπων Καρδιολόγος σας μετά από εμπεριστατωμένη Ιατρική εξέταση..

Κάθε Πολίτης μετά τα 50 πρέπει να γνωρίζει αυτά που θα τον προστατέψουν σε περίπτωση ενός Καρδιακού επεισοδίου..

Ιδιαίτερα ας προσέχουν όσοι είναι Καπνιστές ,Υπερτασικοί, Υπερχοληστεριναιμικοί, Διαβητικοί και όσοι έχουν βεβαρυμμένο Οικογενειακό ιστορικό.. Δηλαδή όσοι έχουν μεγάλο Καρδιαγγειακό κίνδυνο, Υψηλό  HighRiskScore!

Ο πόνος του Εμφράγματος είναι πολύ δυνατός ,πρωτόγνωρος, διαρκεί πάνω από 5 λεπτά  και συνήθως προκαλεί εφίδρωση και αίσθημα επερχομένου θανάτου.

Τι κάνουμε τότε??? Συμβαίνει σε δικό μας ανθρωπο ,αγαπημένο πρόσωπο ,καλό γείτονα,συνεργάτη!

 Αν είναι δυνατόν φροντίζουμε να μασήσει ο πάσχων αμέσως μια ΑΣΠΙΡΙΝΗ ..

Φροντίζουμε την Ταχεία μεταφορά σε Νοσοκομείο που έχει Αιμοδυναμικό εργαστήριο και δυνατότητα Στεφανιογραφίας άμεσα !!Η σωστή αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος είναι η Αγγειοπλαστική και η τοποθέτηση ειδικού ΣΤΕΝΤ.

Δεν καθυστερούμε λεπτό  !!

Δεν αποτελεί λύση η μεταφορά σε Νοσοκομείο που διαθέτει μόνο κρεβάτι ,χρειάζεται ειδική Καρδιολογική μονάδα .Αυτά θα πρέπει να τα ξέρουμε απο μόνοι μας!

Ευτυχώς πολλά από τα κρατικά νοσοκομεία διαθέτουν και μονάδες εμφραγμάτων αλλά και Αιμοδυναμικά εργαστήρια ..Αλλά για κάποιο ακατανόητο λόγο τα ασθενοφόρα μεταφέρουν πολλές φορές Εμφράγματα σε νοσηλευτήρια χωρίς τις σωστές δομές! Αν σας συμβεί να το αρνηθείτε!!

Το οξύ έμφραγμα χρειάζεται  Μονάδα εμφραγμάτων και Αιμοδυναμικό εργαστήριο για την σωστή του αντιμετώπιση..

Τα ιδιωτικά μεγάλα νοσηλευτήρια διαθέτουν πλήρη κάλυψη  και είναι μια λύση κυρίως σε όσους δύνανται  η  έχουν ιδιωτική ασφάλιση.. Πρέπει να γνωρίζετε ποιο Νοσοκομείο διαθέτει πλήρεις δομές Καρδιολογικής αντιμετώπισης κοντά σας και Κρατικό και Ιδιωτικό. 

Ο μικρός χρόνος από το τηλεφώνημα στο ασθενοφόρο μέχρι την εφαρμογή ΣΤΕΝΤ είναι σωτήριος και δυστυχώς δεν είναι πάντα εφικτός με το ΕΚΑΒ..

Αυτά πρέπει να τα γνωρίζει ο Πολίτης..

Συνοψίζοντας πρέπει  να θυμόμαστε ότι μετά κάποια ηλικία το  οξύ Έμφραγμα είναι παρών.

Ο αβάσταχτος  πόνος στο στήθος δεν θέλει  τρίψιμο και ζεστά ,αλλά άμεση μεταφορά σε ειδικό Νοσοκομείο.

Ο χρόνος μετράει σε ζωή!!!

Dr ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ  ΑΝΔΡΕΑΣ

Διευθυντής Δ. Καρδιολογικής

ΙΑΣΩ  GENERAL

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ!

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ!

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ..18/2/2013

 Σύμφωνα με την έκθεση στο Newark Star-Ledger, οι εισαγγελείς λένε ότι Ο δρ Agarwal είναι το 10ο άτομο που  δηλώνει ένοχο για τη λήψη οικονομικών μιζών για την παραπομπή ασθενών στην  ORANGE  Ιατρική εταιρεία  μαγνητικής τομογραφίας. Τον Οκτώβριο του 201.., ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Orange , Chirag Patel, παραδέχτηκε την καταβολή δωροδοκιών σε γιατρούς από το 2008. Ο πρώην ιδιοκτήτης και Ιατρικός διευθυντής, ο Δρ Ashokkumar Barbaria, ομολόγησε την ενοχή του για τις ίδιες κατηγορίες το Σεπτέμβριο του 2012 .

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο δρ Agarwal, ο οποίος είχε ιδιωτικό ιατρείο στο East Orange, NJ, πληρώθηκε για κάθε ασθενή που έστελνε  για  μαγνητική ή αξονική τομογραφία. Ο δρ Agarwal ,είπε ο Επαρχιακός Δικαστής Claire Cecchi στο ομοσπονδιακό δικαστήριο Νιούαρκ συμφώνησε να στέλνονται 20 ασθενείς το μήνα σε Orange για μαγνητική τομογραφία. Έπαιρνε   100 δολάρια σε μετρητά για κάθε ασθενή ασφαλισμένο στην Medicare και Medicaid που απεστέλλετο  για μια μαγνητική τομογραφία και $ 50 για  παραπομπή κάθε αξονικής τομογραφίας.

Odr Agarwal συνελήφθη στις 13 Δεκεμβρίου 2013 και κατηγορείται με την αποδοχή δωροδοκίας σε παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου της υγειονομικής περίθαλψης περί δωροδοκίας. Ήταν ένας από τους 12 γιατρούς που έστελναν ασθενείς στην  Orange εταιρεία MRI για  χρήματα. Εκείνος έχει προγραμματιστεί να καταδικαστεί στις 6 Ιουνίου 2013 και μπορεί  να αντιμετωπίσει έως και πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο κατ 'ανώτατο όριο των 250 000 $. Έχει ήδη συμφωνηθεί να δώσει πίσω  $ 101 750 χρήματα δωροδοκίας, σύμφωνα με το γραφείο του Εισαγγελέα των ΗΠΑ.

Και γιατί να μας αφορά?? Στην χώρα μας το 2008 έγιναν σε κάθε χίλιους Έλληνες Πολίτες 98,1 Μαγνητικές τομογραφίες !!!!!μεσος όρος ΟΟΣΑ 47,7!! Ακόμα και στην Αμερική  91,2!!

Στην Ελλάδα αυτό λέγεται << Έντιμη Μίζα>> Και κανείς δεν διώκεται, μιλάμε για τεράστια ποσά μαύρου χρήματος.. Και αιτία της κατάρρευσης των οικονομικών της Υγείας στην χώρα μας… Ας βάλλουμε επιτέλους μυαλό!!

Σ.Σ Η χώρα μας την ίδια περίοδο ήταν πρώτη Παγκοσμίως σε ποσοστο Μαγνητικών Τομογραφιών  ανά 10.000 κατοίκους με το αστρονομικό νούμερο 98,1 μαγνητικές, με δεύτερες τις ΗΠΑ με 91,2!!σας λέει κάτι αυτό???

Dr Ανδρέας Παπαμιχαήλ

Διευθυντής Καρδιολόγος
ΙΑΣΩ GENERAL.  

ΘΕΛΕΙΣ ΓΕΡΗ ΚΑΡΔΙΑ ?

Θέλεις γερή καρδιά??  

 

-Μάθε να γελάς, απολάμβανε τον έρωτα όσο μπορείς  και….πρόσεχε τα πρωινά της Δευτέρας!!

 

1)Ένα καλό γέλιο, μπορεί να στείλει 20% περισσότερο αίμα σε  ολόκληρο το σώμα σας. Μια Μεγάλη Ιατρική μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι παρακολουθούσαν μια αστεία ταινία, η ροή του αίματος τους αυξήθηκε. Γι 'αυτό το γέλιο θα μπορούσε να είναι το τέλειο αντίδοτο στο στρες.

Όταν γελάτε, τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας χαλαρώνουν και διαστέλλονται, ο dr Krasuski λέει. Έτσι  και  έχουμε για ένα καλό γελάκι, η καρδιά μας θα μας ευχαριστήσει.

2) Το άγχος της εβδομάδας  και η καρδιακή προσβολή Δευτέρα πρωί..

Τα άτομα εκείνα που έχουν υπερβολικό άγχος ,είναι το πιο πιθανό ,να έχουν μια καρδιακή προσβολή τη Δευτέρα το πρωί από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της εβδομάδας.

Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι το πρωί είναι prime time για τα εμφράγματα. «Εμείς το αποκαλούμε« η ώρα της μάγισσας>>, λέει ο δόκτορ "Krasuski . Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλη νωρίς το πρωί είναι σε επίπεδα αιχμής. Όταν συμβαίνει αυτό, η αθηρωματική πλάκα που είναι πλούσια σε χοληστερόλη στις αρτηρίες μπορεί να σπάσει και να μπλοκάρει τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Βοηθά σε αυτό η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και η αύξηση του καρδιακού ρυθμού από το άγχος της επιστροφής στην εργασία μετά το Σαββατοκύριακο, και έχετε την τέλεια συνταγή για μια Δευτέρα το πρωί με  καρδιακή προσβολή.

Γι 'αυτό είναι σημαντικό να μειωθούν τα επίπεδα του άγχους σας όσο μπορείτε.

3). Πώς το σεξ βοηθά την καρδιά?

Έχοντας μια ενεργή σεξουαλική ζωή θα μπορούσε να μειωθεί ο κίνδυνος ενός ανθρώπου να πεθάνει από καρδιακή νόσο κατά το ήμισυ (50%). Για τους άνδρες, το να  έχουν έναν οργασμό τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα μπορεί να προσφέρει ισχυρή προστασία ενάντια σε καρδιακή προσβολή, ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μια βρετανική μελέτη. (και μία –δύο φορές την εβδομάδα κάνει το ίδιο)

Για τις καρδιές των γυναικών η κατάσταση είναι ασαφής, αλλά μια υγιής ερωτική ζωή φαίνεται να ισοδυναμεί με καλή γενική υγεία. Για ένα πράγμα είμαστε σίγουροι, η σεξουαλική δραστηριότητα είναι ένα εξαιρετικό αγχολυτικό. Είναι επίσης μια πολύ καλή άσκηση - καύση περίπου 85-150  θερμίδες ανά μισή ώρα συνεδρία.

Αν σας είναι δύσκολο να συμμετέχετε σε σεξουαλικές σχέσεις λόγω στυτικής δυσλειτουργίας, αυτό  θα μπορούσε να είναι μια κόκκινη σημαία  ότι  κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας. Για παράδειγμα, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προειδοποιεί για καρδιακή προσβολή μέχρι πέντε χρόνια νωρίτερα.

DrΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Διευθυντής  Δ. Καρδιολογικής 

ΙΑΣΩ GENERAL

ΕΧΩ ΦΥΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ!! ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ??

ΦΥΣΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑΣ..

Είναι Πάθηση  ή  απλό  κλινικό εύρημα προς διερεύνηση?...

*************************************************

 παιδιατρος

Το παιδί μας έχει ΦΥΣΗΜΑ στην καρδιά!!

Μια Ιατρική έκφραση που είναι η κλασσική αιτία αιφνιδίου πανικού στην οικογένεια .

Πότε συμβαίνει συνήθως??

Οταν χρειαστεί κάποιο  πιστοποιητικό για Γυμναστική το παιδί

Και ο Παιδίατρος η ο Παθολόγος μετά την κλινική εξέταση και ακρόαση αναφέρει ότι ακούει ένα Φύσημα στην Καρδιά!

-Τι είναι αυτό Γιατρέ ,είναι σοβαρό ,είναι επικίνδυνο?

Πρέπει καλύτερα να δει το παιδί Καρδιολόγος να του κάνει ένα Υπέρηχο καρδιάς είναι η συνήθης απάντησης του Γιατρού....

Αλλά κανείς δεν μπορεί να περιγράψει  την αγωνία των γονέων

μέχρι να πάρουν τα αποτελέσματα της ειδικής αυτής εξέτασης.

Συνήθως η απάντησης είναι ότι το παιδί δεν έχει τίποτα το παθολογικό.

Μα αφού έχει φύσημα, παραπονείται η μητέρα.!

 

-Το φύσημα δεν είναι πάθηση αλλά ένα κλινικό εύρημα που διερευνάται με υπερήχους Καρδιάς και οι Υπέρηχοι έδειξαν οτι δεν έχει το παιδί στην προκείμενη περίπτωση  τίποτα. Τελική απάντηση και επιτέλους ηρεμία στην Οικογένεια

 

-Στην ερώτηση αν υπάρχει στο ιστορικό τους  κάποια Καρδιολογική πάθηση  ,πολλοί απαντούν έχω Φύσημα!!

 

Το Φύσημα λοιπον δεν είναι Καρδιακή πάθηση..

Είναι ένα κλινικό εύρημα κατά την ακρόαση της Καρδιάς των εξεταζομένων από Ιατρούς.

Μόνο του ένα φύσημα δεν λέει τίποτα ..                                                                                                                                                                                             

Βέβαια για έναν έμπειρο Καρδιολόγο  η παρουσία ενός αθώου –λειτουργικού φυσήματος είναι μια εύκολη διαπίστωση και ποτέ δεν θα ανησυχήσει τον εξεταζόμενο .

Η  εξέταση πάντως που εφησυχάζει τους πάντες ,ασθενείς και Ιατρούς ,είναι το Υπερηχοκαρδιογράφημα με την μορφή του Triplex που αποτελεί την καλύτερη διαγνωστική μέθοδο ελέγχου ενός αθώου η μη φυσήματος.

 

Βέβαια πρέπει να πούμε οτι οι περισσότερες Καρδιοπάθειες γίνονται αντιληπτές από τον Εξεταστή Ιατρό μέσω ενος Φυσήματος η ενος προσθέτου καρδιακού θορύβου η τόνου..

Μια στένωση καρδιακής βαλβίδας θα δώσει οπωσδήποτε ένα σημαντικό και όχι ένα αθώο φύσημα επισης μια ανεπάρκεια θα δώσει ενα ξεκάθαρα παθολογικό φύσημα το οποίο ποτέ δεν θα μπερδευτεί με ένα αθώο λειτουργικό φύσημα.

 Σήμερα όλο και πιο σπάνια  εμφανίζονται στα ιατρεία των ειδικών Καρδιολόγων σοβαρές βαλβιδικές παθήσεις που δεν το γνωρίζουν η οι οποίες δεν παρακολουθούνται κατά κάποιο τρόπο..

Η σωστή παρακολούθηση ενός σημαντικού φυσήματος είναι αναγκαία διότι θα καθοδηγήσει στην κατάλληλη θεραπεία στον κατάλληλο χρόνο  που δεν είναι άλλη από την έγκαιρη διόρθωση η αλλαγή της χαλασμένης βαλβίδας,

 

Ενα φύσημα λοιπόν είναι ο θόρυβος που κάνει η ροή σε μαι βαλβίδα της καρδιάς που μπορεί όμως  να είναι και απόλυτα φυσιολογική.

 

Ενα φύσημα λοιπόν θα  έλεγα είναι μια καλή ευκαιρία για έναν πλήρη Καρδιολογικό έλεγχο ο οποίος είναι απόλυτα απαραίτητος σε κάθε άνθρωπο σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ο πανικός είναι εντελώς περιττός ,καθώς επίσης και  η υπενθύμισης στον εκάστοτε θεράποντα Ιατρό ότι κάποτε μας βρήκαν ένα φύσημα το οποίο όμως ελέγξαμε και δεν ήταν τίποτα.

 

Η σύγχρονη Ιατρική μας έχει προστατέψει και απαλλάξει από όλες εκείνες τις παθήσεις που προκαλούσαν σοβαρές βλάβες στις βαλβίδες της καρδιάς όπως ο ρευματικός πυρετός και έτσι όλο και σπανιότερα συναντάμε παθολογικά ..φυσήματα..

 

Φυσημα στην Καρδια ??? Ενας Καρδιολογικος ελεγχος θα μας απαλλαξει απο τον πανικο μια για παντα

****************************************************** 

 

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ Κ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ

ΙΑΣΩ GENERAL 

ΓΙΑΤΙ ΕΠΑΘΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑ??

ΓΙΑΤΙ ΕΠΑΘΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑ??

 

Οταν ένας άνδρας ηλικιας 45 ετών υφίσταται την

εμπειρία ενός οξέος εμφράγματος Μυοκαρδίου, η ερώτηση που αποτελεί τον τίτλο του σημερινού μας θέματος είναι βασική.

Αλήθεια γιατί έπαθε εμφραγμα ένας νέος άνθρωπος,γιατί τόσα πολλά εμφράγματα στην εποχή μας??

 

Αν γνωρίσει κάποιος την αιτία που έπαθε έμφραγμα , αν γνωρίσει γενικότερα το Κοινό τι προκαλεί το έμφραγμα τότε η Πρόληψη του οξέος εμφράγματος θα γίνει πραγματικότης και θα σωθούν εκατομύρια νέοι άνθρωποι παγκοσμίως αλλά και δεκάδες χιλιάδες στην Πατρίδα μας.

 

Ενα κορυφαίο παράδειγμα σωστής ενημέρωσης και ακολούθως σωστής προληψης με εκπληκτικά αποτελέσματα είναι  η Φιλανδία η χώρα που πλήρωσε το οξύ έμφραγμα  με απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων Πολιτών της την εικοσπενταετία 65-90 .

Πως  αντέδρασαν ??

Πρώτα βρήκαν τις αιτίες  και μετά τις παρουσίασαν στους Πολίτες τους καλώντας τους σε ένα Εθνικό αγώνα σωτηρίας απο το οξύ έμφραγμα!

 

Αποτέλεσμα  απο την πρώτη θέση σε θανάτους απο εμφράγματα ανά 100.000 κατοίκους η Φιλανδία έπεσε στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως. Μείωσαν τα εμφράγματα και γενικώς τις Καρδιοαγγειοπάθειες κατά 2/3 !!

 

 

Γιατί έπαθε έμφραγμα ο νεαρός σαραντάρης μας?

Διεπίστωσε μετά το έμφραγμα ότι είχε 

1) χοληστερίνη   υψηλή  280

2) υπέρταση της τάξεως του 160/100

3) Οριακό σάκχαρο 126

4) ήταν καπνιστής 30 σιγαρέτων την ημέρα.

5) είχε χαρακτηριστική κοιλίτσα

6) δεν γυμναζόταν καθόλου

7) είχε χάσει τον Πατέρα του σε νεαρή ηλικία απο καρδιακό επεισόδιο.

 

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι ,αν αυτός ο νέος άνθρωπος που έπαθε αυτό το έμφραγμα   στα 45 του χρόνια ήξερε αυτά που έμαθε μετα το έφραγμα και  πρόσεχε δεν θα πάθαινε ποτέ ένα τέτοιο επεισόδιο.

 

Αν λοιπόν είχε διακόψει το τσιγάρο ,είχε αλλάξει διάτροφή,γυμναζόταν ,έριχνε λίγο βάρος του ,έλεγχε την Πιεσή του  θα έιχε μια αδιατάρακτη υγεία .

 

Αυτά ακριβώς έκαναν οι Φιλανδοί σε Εθνικό επίπεδο  και επέτυχαν.

Εκαναν εκστρατεία  εναντίον του καπνίσματος με σοβαρούς περιορισμούς στο Κάπνισμα σε δημόσιους χώρους .

Ενημέρωσαν το κοινό για την λάθος διατροφή τους που περιείχε συνήθως χοιρινά καπνιστά και παχειά τυριά κια είχε οδηγήσει τους Φιλανδούς στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε τιμές χοληστερίνης  στο αίμα τους με αποτέλεσμα να είναι πρώτοι και στα οξέα εμφράγματα και στα εγκεφαλικά επεισόδια και στους θανάτους απο καρδιαγγειακά συμβάματα.Τώρα είναι απο τους τελευταίους μείωση πάνω απο 40% σε θανατους απο καρδιαγγειακά νοσήματα!

 

Το πειραμα πέτυχε και σε πολλές άλλες χώρες, εκτός της Ελλάδος, όπου εφαρμόζουν Εθνικά προγράμματα με τέτοιους υγιεινοδιαιτητικούς περιορισμούς.

 

 Είναι προφανές ότι ο Πολίτης που θέλει να είναι  Υγιής πρέπει να υπακούει σε τέτοιους κανόνες ιδιαίτερα αν έχει ευαισθησία σε κάποιο παράγοντα κινδύνου π/χ έχει υψηλή χοληστερίνη.

Αν λοιπόν έχετε πάθει έμφραγμα , απαντήστε στην ερώτηση γιατί το έπαθα και αναμορφώστε κατάλληλα την ζωή σας

Σε απόλυτη συνεργασία με τον Γιατρό σας ακούστε τις συμβουλές χωρίς κριτική και διαβάθμιση για να μήν ξαναπάθετε ποτέ κάτι παρόμοιο..

ΘΥΜΗΘΕΊΤΕ  ,ΚΑΝΈΝΑ BY-PASS, ΚΑΝΕΝΑ ΜΠΑΛΟΝΑΚΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ STENT

ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟΥ ΥΓΙΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΤΕ.

 

 

Καθημερινή λήψη ασπιρίνης για πρόληψη: Κατανοήστε τα οφέλη και τους κινδύνους .

Είναι μια ασπιρίνη την ημέρα το σωστό για σας; Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Γνωρίστε τα οφέλη και τους κινδύνους πριν από την καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη.

-Καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αλλά η καθημερινή λήψη ασπιρίνης δεν είναι για όλους. Θα πρέπει να πάρετε μια ασπιρίνη καθημερινά μόνο εάν ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει.

-Αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει να παίρνετε καθημερινά ασπιρίνη, εκτός εάν έχετε μια σοβαρή αλλεργία στην ασπιρίνη ή ιστορικό αιμορραγίας. Εάν έχετε ένα υψηλό κίνδυνο να πάθετε  μια πρώτη καρδιακή προσβολή, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ασπιρίνη μετά από στάθμιση των κινδύνων και των οφελών. Δεν θα πρέπει να ξεκινήσει καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη με δική σας πρωτοβουλια. Αν παίρνετε μια περιστασιακή ασπιρίνη ή δύο είναι ασφαλής συνήθεια  για τους περισσότερους ενήλικες για πονοκεφάλους, πόνους στο σώμα ή πυρετό, καθημερινή όμως χρήση της ασπιρίνης μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικής θανατηφόρου αιμορραγίας .

Πώς μπορεί ασπιρίνη να αποτρέψει μια καρδιακή προσβολή;

Η ασπιρίνη παρεμβαίνει στην πήξη του αίματος σας. Όταν υπάρξει αιμορραγία από τραυματισμό , τα κύτταρα  του αίματος σας, που ονομάζονται αιμοπετάλια, ενώνονται  και  δημιουργούν πλέγμα  στην περιοχή της πληγής σας. Τα αιμοπετάλια βοηθούν να σχηματιστεί ένα πώμα  σφραγίζει το άνοιγμα στην  πληγή για να σταματήσει η αιμορραγία. Αλλά αυτή η διαδικασία της πήξης μπορεί να συμβεί και εντός των αγγείων που παρέχουν στην καρδιά σας  αίμα. Αν τα αιμοφόρα αγγεία σας έχουν ήδη παρουσιάσει  αθηροσκλήρωση - δηλαδή  συσσώρευση λιπαρών αποθέσεων στις αρτηρίες σας - μια αθηρωματική πλάκα γεμάτη με λιπαρά  μπορεί να σπάσει. Στη συνέχεια, ένας θρόμβος αίματος θα σχηματιστεί γρήγορα και θα μπλοκάρει την αρτηρία. Αυτό εμποδίζει την ροή του αίματος προς την καρδιά και προκαλεί καρδιακή προσβολή. Θεραπεία με ασπιρίνη μειώνει τη δράση συσσώρευσης των αιμοπεταλίων - ενδεχομένως αποτρέποντας μια καρδιακή σίγουρη προσβολή.

Θα πρέπει να παίρνετε μία  ασπιρίνη καθημερινά;

Δεν θα πρέπει να ξεκινήσετε καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη μα δική σας πρωτοβουλία, σε μια προσπάθεια να γλυτώσετε  μια καρδιακή προσβολή.

Ο Γιατρός σας και μόνον , μπορεί να προτείνει την καθημερινή χρήση της  ασπιρίνης εάν:

 1.  Έχετε ήδη υποστεί μία καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο
 2. Αν δεν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, αλλά έχετε ένα Στεντ τοποθετειμένο σε μια στεφανιαία αρτηρία, εάν έχετε  στεφανιαία χειρουργική επέμβαση παράκαμψης, ή ένα  έχετε πόνο στο στήθος που οφείλεται σε στεφανιαία νόσο (στηθάγχη)
 3. ποτέ δεν είχατε  μια καρδιακή προσβολή, αλλά είστε σε υψηλό κίνδυνο να πάθετε μία , το όφελος της θεραπείας με ασπιρίνη είναι ασαφές.

Κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να απαντήσουν  στο ερώτημα της χρήσης ασπιρίνης για την πρόληψη των καρδιακών προσβολών.

Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν είστε σε υψηλό κίνδυνο.

Θα πρέπει να αποφεύγουν την καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη, όσοι  έχετε μια άλλη ευαισθησία   στην υγεία;

-Πριν την έναρξη της θεραπείας με ασπιρίνη καθημερινά πάντα κάτω από τις συμβουλές του γιατρού σας, θα πρέπει να του γνωστοποιήσετε  εάν έχετε μια κατάσταση υγείας που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για αιμορραγία ή άλλες επιπλοκές.

Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν:

 1. Μία αιμορραγία ή διαταραχή της πήξης (αιμορραγία εύκολα)
 2. Αλλεργία στην Ασπιρίνη, η οποία μπορεί  να περιλαμβάνει   το άσθμα που προκαλείται από την ασπιρίνη
 3.  Αιμορραγία έλκους του στομάχου

 

Ποια είναι η καλύτερη δόση της ασπιρίνης που πρέπει να λάβετε ;

Ο Γιατρός σας θα συστήσει ποια δόση είναι κατάλληλη για εσάς.

 Πολύ χαμηλές δόσεις ασπιρίνης - 75 χιλιοστόγραμμα (mg), η οποία είναι μικρότερη από ό, τι μια τυπική παιδική ασπιρίνη  - μπορεί να είναι αποτελεσματική.

 Ο Γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει συνήθως μια καθημερινή δόση οπουδήποτε από 81 mg - το ποσό σε μια παιδική ασπιρίνη - έως 325 mg (ένα δισκίο με συνηθισμένη δόση).

 Αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή ή έχετε καρδιακό τοποθετημένο  Στεντ , είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουν την ασπιρίνη και τα άλλα φάρμακα που αραιώνουν το αίμα ακριβώς όπως συνιστάται ιατρικώς.

Τι θα συμβεί εάν σταματήσετε τη λήψη ασπιρίνης κάθε μέρα;

Μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η διακοπή της θεραπείας ασπιρίνης μπορεί να έχει μια παρενέργεια που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή ή ένα Στεντ  είναι τοποθετημένο  σε μία ή περισσότερες από τις αρτηρίες της καρδιάς σας, σταματώντας την καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη μπορεί να οδηγήσει σε μια απειλητική για τη ζωή καρδιακή προσβολή. Εάν έχετε ήδη λάβει θεραπεία με ασπιρίνη καθημερινά και θέλουν να σταματήσουν, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές. Η ξαφνική διακοπή της καθημερινής θεραπείας με ασπιρίνη θα μπορούσε να έχει μια παρενέργεια που μπορεί να προκαλέσει έναν θρόμβο αίματος.

Μπορείτε να πάρετε ασπιρίνη αν παίρνετε τακτικά ιβουπροφαίνη ή κάποιο άλλο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) για κάποια άλλη πάθηση;

Τόσο η ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη (Brufen, Advil, άλλοι) και ναπροξένη (Νaproxen), να μειώσει τη δράση πήξης των αιμοπεταλίων του αίματος. Η τακτική χρήση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας σας, όπως και άλλα φάρμακα που μπορεί να λάβει για τους πόνους και τους πόνους (Depon, κ.ά.).

Εάν χρειάζεστε μόνο μία εφάπαξ δόση ιβουπροφαίνης, πάρτε οκτώ ώρες πριν ή 30 λεπτά μετά την ασπιρίνη. Αν χρειαστεί να πάρετε ιβουπροφαίνη ή άλλα ΜΣΑΦ πιο συχνά, μιλήστε με το γιατρό σας για εναλλακτικές λύσεις φάρμακα που δεν θα παρεμβαίνει με την καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της καθημερινής θεραπείας με ασπιρίνη;

Παρενέργειες και επιπλοκές της λήψης ασπιρίνης περιλαμβάνουν:

 1. Εγκεφαλικό επεισόδιο που προκαλείται από ένα αγγείο σε  ρήξη.

 Ενώ καθημερινά ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ενός θρόμβου που σχετίζονται με εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο αιμορραγίας (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο).

 1. Γαστρεντερική αιμορραγία. Η καθημερινή χρήση ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης έλκος στομάχου. Και, αν έχετε ένα έλκος αιμορραγία ή αιμορραγία οπουδήποτε αλλού στο γαστρεντερικό σωλήνα σας, η λήψη ασπιρίνης θα το αναγκάσει να αιμορραγούν περισσότερο, ίσως σε μια απειλητική για τη ζωή βαθμό.
 2. Αλλεργική αντίδραση. Αν είστε αλλεργικός στην ασπιρίνη, λαμβάνοντας οποιοδήποτε ποσό της ασπιρίνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση.
 3.  4)Κουδούνισμα στα αυτιά (εμβοές) και απώλεια ακοής. Πάρα πολύ ασπιρίνη (υπερδοσολογία) μπορεί να προκαλέσει εμβοές και ενδεχόμενη απώλεια ακοής σε μερικούς ανθρώπους.

Αν παίρνετε ασπιρίνη και χρειάζονται μια χειρουργική επέμβαση ή οδοντιατρικές εργασίες, φροντίστε να ενημερώσετε το χειρουργό σας ή οδοντίατρο ότι παίρνετε καθημερινά ασπιρίνη και πόσο. Διαφορετικά ενδέχεται να υποστείτε υπερβολική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

 1. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων προειδοποιεί, επίσης, ότι οι άνθρωποι που παίρνουν τακτικά ασπιρίνη θα πρέπει να περιορίσουν την ποσότητα του αλκοόλ που πίνουν λόγω των πρόσθετων επιδράσεων που αραιώνει το αίμα τους.

 Εάν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, να  το κάνουν με μέτρο. Για υγιείς ενήλικες, αυτό σημαίνει ότι έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες όλων των ηλικιών και των ανδρών ηλικίας άνω των 65 ετών, και μέχρι δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 και νεότεροι.

Εάν λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη, είναι ακόμα ασφαλές να πάρετε μια ασπιρίνη κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής;

Αν νομίζετε ότι έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, το πιο σημαντικό πράγμα για σας να κάνετε είναι να καλέσετε το 911 ή έκτακτης ανάγκης ιατρικών υπηρεσιών. Μην καθυστερείτε την έκκληση για βοήθεια. Η ασπιρίνη μόνη της δεν θα σώσει τη ζωή σας, αν έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Ο χειριστής μπορεί να σας συμβουλεύσει να μασήσει μια ασπιρίνη, αλλά θα ζητήσει πρώτα ερωτήματα για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί στην ασπιρίνη ή έχετε οποιαδήποτε άλλα προβλήματα υγείας που θα κάνει λήψη μιας ασπιρίνης κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής είναι πολύ επικίνδυνη. Είναι εντάξει για να μασήσει μια ασπιρίνη εάν ο γιατρός σας σας έχει πει στο παρελθόν για να το πράξουν, αν νομίζετε ότι έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή - αλλά καλέστε το 911 ή ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης πρώτα.

Σε περίπτωση που έχετε λάβει ένα επικαλυμμένο ασπιρίνη;

Οξυανθεκτικη  ασπιρίνη  ,Salospir, έχει σχεδιαστεί για να περάσει από το στομάχι σας και να μην διαλυθεί μέχρι να φτάσει στο λεπτό έντερο. Είναι ήπια για το στομάχι και μπορεί να είναι κατάλληλη για κάποιους ανθρώπους που παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη, ιδιαίτερα σε εκείνους με ιστορικό γαστρίτιδας ή έλκους. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η λήψη ενός εντεροδιαλυτή ασπιρίνη μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης γαστρεντερική αιμορραγία. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν έχετε απορίες σχετικά με τους τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο αιμορραγίας σας.

Τροφές που μειώνουν την Χοληστερίνη

*ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ*

 

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ:

ΟΙ 5 ΚΥΡΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ

 

Μπορεί μία κούπα με χυλό βρώμης(quacker,πληγούρι βρώμης) να προλάβει ένα εγκεφαλικό επεισόδειο?? Αλήθεια βοηθούν μιά χούφτα καρύδια,η μια καλοψημένη πατάτα με επικάλυψη ειδικής μαργαρίνης με προστατευτικά της καρδιάς?

Μερικές τέτοιες διατροφικές επιλογές μπορούν να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα την χοληστερίνη σας χωρίς την χρήση φαρμάκων.

 1. Γεύμα  Βρώμης

Ενα γεύμα βρώμης περιέχει ευδιάλυτες ίνες, οι οποίες μειώνουναποδεδειγμένα την <<κακή>>  LDLχοληστερίνη σας.

Διαλυτές ίνες υπάρχουν και σε άλλες τροφές όπως  τα φασόλια ,τα μήλα,αχλάδια,κριθάρι,δαμάσκηνα κ.α.

Οι δυσαπορόφητες ίνες  φαίνεται να εμποδίζουν την απορόφηση της χοληστερίνης στο λεπτό έντερο.

10 γραμμάρια η περισσοτερο απο ινες την ημέρα μπορούν να μειώσουν την Χοληστερίνη σας καθώς και την Κακή Χοληστερίνη.Τρώγοντας μιάμισυ κούπα μαγειρευμένης βρώμης λαμβάνετε 6 γραμμάρια ίνες

Προσθέτοντας και ένα φρούτο του τύπου της Μπανάνας

Έχετε άλλα 4 γραμμάρια ίνες και πετυχαίνεται το στόχο σας .Υπάρχουν άριστοι συνδιασμοί δημητριακών πίτουρουκαι βρώμης που έχουν και ποικιλία αλλά και ωραία γεύση.

 1. καρύδια και αμύγδαλα

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότιτα καρύδια μειώνουν σημαντικά την Χοληστερίνη. Πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα .τα καρύδια επίσης βοηθούν να παραμένουν τα αγγεία μας ελαστικά και υγιή.

Τα αμύγδαλα έχουν την ίδια περίπου δράση η οποία είναι εμφανής σε τέσσερεις μόλις εβδομάδες.

Μια υπολιπιδαιμική δίαιτα η οποία να περιέχει 20% των θερμίδων από καρύδια μπορεί να μειώσει την κακή (LDL) περισσότερο απο 12%.

Προσοχή όμως διότι όλα τα  φυστίκια –καρύδια –αμύγδαλα ,οι ξηροί καρποί ,έχουν πολλές θερμίδες

     Κσι υπάρχει ορατός κίνδυνος να πάρει βάρος κάτι που του δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απο την πτώση της τιμής της Χοληστερίνης.

    Μπορούμε να το αποτρέψουμε αυτό αν ανταλλάξουμε τροφές με καρύδια ,δηλαδή αντί στην σαλάτα μας να βάζουμε τυρί η μπέικον να ρίχνουμε μια χούφτα ψιλοκομένο καρύδι η αμύγδαλο.

 Πάντως μιλάμε για λήψη μιάς χούφτας καρυδιών ημερησίως και όχι για σακούλες

.   

 1. Ψαρόλαδα  και ω-3 λιπαρά.

Ερευνητές υποστηρίζουν την υπολιπιδαιμική ιδιότητα της  διατροφής με παχειά ψάρια διότι έτσι π[ροσλαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων.Τα Ωμέγα-3 λιπαρά επίσης βοηθούν την καρδιά μειώνοντας  την Αρτηριακή Πίεση και την δημιουργία θρόμβων .

Ειδικά σε αυτούς που έχουν ήδη υποστεί ένα καρδιακό επεισόδειο το ψαρόλαδο –η τα Ω-3 λιπαρά- σημαντικά μειώνουν τις υποτροπές και τον αιφνίδιο θάνατο.

Οι Γιατροί μας συστήνουν να τρώμε δύο φορές τουλάχιστον την εβδομάδα ψάρι.

Τα πλουσιότερα σε Ω-3 ψάρια είναι  ο κολιός,η πέστροφα, η ρέγκα,οι σαρδέλες,ο τόνος και ο σολωμός.

Αν δεν σας αρέσουν τα ψάρια τότε μπορείτε να πάρετε

ω-3 απο τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής νε απλούστερο το μουρουνέλαιο,αλλά δεν θα πάρετε τα υπόλοιπα  θρεπτικά συστατικά του ψαριού όπως το Σελήνιο .

Βέβαια η λήψη Ω-3 λιπαρών θα πρέπει να συνδιαστεί με δίαιτα  με άπαχο κρέας και λαχανικά άφθονα.

4)ελαιόλαδο.

 

Το ελαιόλαδο περιέχει ένα ικανοποιητικό συνδιασμό απο αντιοξυδωτικά τα οποία μπορούν να μειώσουν την LDL-κακή- Χοληστερίνη χωρίς όμως αποδεδειγμένα να επηρεάζει την καλή  Χοληστερίνη.

Ο οργνισμός Φαρμακων και Τροφίμων των ΗΠΑ  συνιστά να χρησιμοποιούμε 2 κουταλιές περιπου 23 γραμμάρια την ημέρα για να έχουμε την καλή του δράση στα αγγεία μας.

Το λάδι μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει γαι τις σαλάτες ,τα λαχανικά ωμά η βραστά,σε συνδασμό με ξύδι σαν πρόσθετο σε σαλάτες,μπορούμε επίσης να υοποκαταστήσουμε με λάδι το βούτυρο στο ψήσιμο του κρέατος.

Πολλοί ερευνητές συνιστούν να προτιμάτε τα παρθένα έλαια διότι έχουν περισσότερα αντιοξυδωτικά.

 1. τροφές εμπλουτισμένες με φυτικές Στερόλες και Στανόλες.

Παρασκευάζονται σήμερα τροφές εμπλουτισμένες με στερόλες και στανόλες που βρίσκονται σε φυτά και βοηθούν τον οργανισμό εμποδίζοντας την απορρόφηση της χοληστερίνης  στο λεπτό έντερο.

Βούτυρα ,χυμοί,γιαούρτια ,είναι εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες και μπορούν να μειώσουν την κακή χοληστερίνη κατά 10%.

Το λιγότερο πρέπει την ημέρα κάποιος να παίρνει 2 γρ στερολών για να έχει το καλό αυτό αποτέλεσμα.

Οι Στερόλες και οι Στανόλες στα εμπουτισμένα τρόφιμα δεν επηρεάζουν τα Τριγλύκερίδια ούτε την καλή χοληστερίνη.Δεν εμποδίζου όμω ςκαι την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α,D,Ε και Κ.

Οι Καρδιολόγοι συνιστούν τροφές με Στερόλες και Στανόλες σε ανθρώπους με κακή Χοληστερίνη >160 

ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ

-Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, ή ένα ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, αυτά  σας τοποθετούν σε   υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορείτε να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο  κάνοντας αυτή τη μικρή αλλαγή - σε κάθε γεύμα, επιλέγοντας τρόφιμα  που είναι υγιή για την καρδιά σας.

Μην κάνετε μια λίστα με τροφές που «δεν θα πρέπει να φάτε  ,δυστυχώς αυτό είναι   το επίκεντρο των περισσότερων διαιτών . Αντ 'αυτού, θα αυξήσετε τα κίνητρα σας για σωστή διατροφή και δίαιτα, επιλέγοντας μια θετική προοπτική ,δηλαδή υγιεινές τροφές. Κάθε φορά που θα τρώτε ένα από αυτά τα υγιεινά τρόφιμα, υπενθυμίστε στον εαυτό σας - με κάθε μπουκιά, ότι έτσι  μειώνεται η πιθανότητα να υποστεί μία καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πάμε λοιπόν να μάθουμε για τις τροφές που μας Προστατεύουν από ένα Καρδιαγγειακό επεισόδιο.

 1. Τρώτε περισσότερα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως. Η διαιτητική ίνα σε αυτά τα τρόφιμα βοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης LDL - ένας από τους κύριους παράγοντες για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Βάλτε τα αυτά στο πιάτο σας με κάθε γεύμα για να φτάσουν αυτά τα ποσά ανά ημέρα: Τουλάχιστον 5 φλιτζάνια φρούτων και λαχανικών ,και τρείς μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης την ημέρα.
 2. 2)Τρώτε περισσότερα όσπρια (φασόλια), και ξηρούς καρπούς. Εβδομαδιαίο στόχο σας: 4 μερίδες είτε ξηροί καρποί,  όσπρια  όπως μαύρα φασόλια , ρεβίθια ,φάβα, ή φακές.                                                                                                                                      
 3. 3)Βάλτε υγιεινά λίπη να δουλέψουν για σας.

Μαγειρεύετε με έλαια με υψηλή περιεκτικότητα σε  ακόρεστα λίπη, όπως το ελαιόλαδο, φυστικέλαιο και ηλιέλαιο . Αυτά τα έλαια είναι λιγότερο πιθανό από ότι το βούτυρο ή λαρδί να φράξουν τις αρτηρίες σας.

 1. 4)Χρησιμοποιήστε φυτικές στανόλες ή στερόλες  που βρίσκονται σε επεξεργασμένες  μαργαρίνες, σάλτσες σαλάτας, και γιαούρτι. (Ελέγξτε καλά  τις ετικέτες.) Αυτά τα συστατικά των φυτών βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης LDL.
 2. 5)Φάτε ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων του  τόνου, του σολομού, και τις σαρδέλες . Αυτό το λίπος είναι ένας ισχυρός υπερασπιστής από μια καρδιακή προσβολή και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
 3. Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φαίνεται να μειώνουν τα τριγλυκερίδια, την αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες σας, επίσης μειώνουν την αρτηριακή πίεση, και να μειώσουν  τον κίνδυνο  καρδιακών αρρυθμιών
 4. 7)Τρώτε άπαχο κρέας , ακατέργαστη πρωτεΐνη. Κάντε το ψάρι και το κοτόπουλο στυλοβάτες σας. Θα σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητες μιας καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ τα κόκκινα κρέατα (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και) αυξάνουν τον κίνδυνο. Η American Heart Association συνιστά να τρώτε τουλάχιστον δύο  μερίδες ψάρι την εβδομάδα. Η πρωτεΐνη σόγιας είναι επίσης μία  άπαχη πηγή πρωτεϊνών - και όχι μόνο για τους χορτοφάγους πια.
 5. 8)Εάν έχετε  λαχτάρα για κάποιο είδος επεξεργασμένου κρέατος - μπέικον, αλλαντικά, χοτ ντογκ, λουκάνικα, κοτομπουκιές,  -  περιορίστε τα στις 2 μερίδες την εβδομάδα.

Σιτίστε το  σώμα σας τακτικά. Όταν παραλείπετε ένα γεύμα, είναι  πιο πιθανό να φάτε  περισσότερο αργότερα. Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση 5 με 6 μίνι γεύματα λειτουργεί καλύτερα για να περιορίσει τις θερμίδες, αλλά βοηθούν τον έλεγχο και τη ρύθμιση του μεταβολισμού  π.χ σάκχαρα του αίματος. Για άλλους, 3 γεύματα την ημέρα είναι καλύτερα, αφού επιπλέον γεύματα μπορεί να προκαλέσουν   υπερφαγία. Δείτε ποια προσέγγιση δουλεύει για εσάς.

Πειραματιστείτε με νέες γεύσεις. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά αντί για αλάτι, το οποίο μπορεί να ανεβάσει την αρτηριακή σας πίεση. Για κοτόπουλο, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε δεντρολίβανο, σκόρδο, φασκόμηλο . Για τα ψάρια, δοκιμάστε άνηθο ή εστραγκόν. Δοκιμάστε το ξύδι – από μπαλσάμικο ξύδι για το ρύζι, για να προσθέσετε ξύσμα να χο-βόμβου τροφίμων.

Άσκηση. Δραστηριότητα είναι καλό φάρμακο. Η άσκηση δυναμώνει την καρδιά σας, βελτιώνει τη ροή του αίματος, αυξάνει την «καλή» HDL χοληστερόλη, και βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και το σωματικό βάρος.

Προσθέστε  έτη στη ζωή σας με την εγκατάλειψη του Καπνίσματος . Δεν έχει σημασία πόσα χρόνια ήσουν  καπνιστής .

Κάτι που πρέπει να ξέρεις: Η έρευνα δείχνει ότι η διακοπή  του καπνίσματος καλύτερα   από οποιοδήποτε  φάρμακο για την καρδιά , θα μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο κατά 33% .

Γιορτάστε κάθε κιλό που χάνετε. Μικρά βήματα μπορούν να βοηθήσουν με την παχυσαρκία και την υγεία της καρδιάς. Απλά πτώση 2-4 κιλά- ακόμα κι αν είστε υπέρβαροι θα μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, μειώνοντας την αρτηριακή σας πίεση, τη χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.