Λειτουργίες βιταμινών Β στο σώμα..

Λειτουργίες βιταμινών Β στο σώμα..

 

-Το σύνολο της βιταμίνης Β είναι ζεικων 1ωτικής σημασίας για διάφορες λειτουργίες του σώματος. Αυτές οι λειτουργίες περιλαμβάνουν την προώθηση της παραγωγής ενέργειας, το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την οικοδόμηση της ασυλίας και την ύπαρξη ενός υγιούς νευρικού συστήματος για να αναφέρουμε λίγα.

-Υπάρχουν οκτώ συγκεκριμένες βιταμίνες που σχηματίζουν την ομάδα Β. Είναι σε θέση να δουλέψουν μαζί ή μεμονωμένα, για να διατηρήσουν το σώμα - και ιδιαίτερα το νευρικό ή νευρολογικό σύστημα όπως είναι επίσης γνωστό - με καλή υγεία. Κάθε βιταμίνη Β παίζει ρόλο στο νευρικό σύστημα, μερικές δευτερεύουσες και μερικές σημαντικές - όπως η βιταμίνη Β12, η οποία είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και των νευρικών κυττάρων.

-Μια ανεπάρκεια βιταμινών Β μπορεί γενικά να εμφανίζει συμπτώματα όπως επιδημίες του δέρματος, έλκη στο στόμα, απώλεια μυϊκής δύναμης, συχνές λοιμώξεις, αλλαγές στη διάθεση και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια.

Ένας υγιής εγκέφαλος

 εικων 2

Οι βιταμίνες Β που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος και του νευρικού συστήματος.

Θειαμίνη - Β1.

Β1 βρίσκεται στον εγκέφαλο και στον νευρικό ιστό. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των νευρικών κυττάρων από τον εγκέφαλο στο σώμα.

Όταν λείπει η Β1, μπορεί να αναπτυχθεί μια χρόνια διαταραχή της μνήμης - κάτι που παρατηρείται μερικές φορές σε εκείνους που υποφέρουν από αλκοολισμό και Aids

Ριβοφλαβίνη - Β2.

Το Β2 παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων .

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια του Β2 μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανίες και σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Parkinson, της νόσου του Alzheimer και της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Νιασίνη - Β3.

Αυτή η βιταμίνη Β είναι γνωστή για τη συμβολή στη μείωση των κακών επιπέδων χοληστερόλης και τη ρύθμιση των λειτουργιών του σώματος. Το B3 διεγείρει επίσης τη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας.

Πυριδοξίνη - Β6.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το Β6 χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 100 βιοχημικές αντιδράσεις στο νευρικό σύστημα.

Προωθεί την σωστή παραγωγή αίματος, η οποία αποτρέπει την αναιμία και τα χαμηλά ενεργειακά προβλήματα.

Η αρκετή B6 μας βοηθά να κρατάμε τη μνήμη μας υψηλή και να αποτρέπει την κατάθλιψη.

Φολικό οξύ - Β9.

Το φολικό οξύ βοηθά στη μείωση της ομοκυστεΐνης στον εγκέφαλο. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που υπάρχει στον εγκέφαλο και υψηλά επίπεδα μπορεί να συνεισφέρουν στην άνοια, το Αlzheimer και τη σοβαρή απώλεια μνήμης.Η B9 μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και να μειώσει τους κινδύνους σοβαρών αρνητικών εγκεφαλικών και νευρολογικών προβλημάτων.

Το B9 είναι απαραίτητη για την παραγωγή υγιούς νευρικού ιστού, για την ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Μια ανεπάρκεια του B9 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νόσων της σπονδυλικής στήλης στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, καθώς και άλλων ελαττωμάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Αυτή η ομάδα βιταμινών Β έχει όλα τα σημαντικά ρόλο στη στήριξη του υγιούς νευρικού συστήματος

Πως οι Βιταμίνες Β βοηθούν το Νευρικό σύστημα

 εικων 3

Η ιστορία συνεχίζεται

Δεν αναφέρεται στην ομάδα βιταμινών Β παραπάνω, είναι η κοβαλαμίνη - η οποία είναι η βιταμίνη Β12.

Η Β12 είναι η πιο σημαντική βιταμίνη για την σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου και των νευρικών κυττάρων. Έχει διαπιστωθεί ότι η ανεπάρκεια του Β12 προκαλεί νευρολογικά και ψυχολογικά προβλήματα, ειδικά σε ενήλικες άνω των 40 ετών. Μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις επηρεάζει τους λαούς ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Διάφορες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει σοβαρό εκφυλισμό του νευρικού συστήματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο σώμα ως σύνολο.

Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους βιταμίνης Β12 είναι τεράστιο όφελος για το νευρικό σύστημα.

Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των θηκών μυελίνης που προστατεύουν τις νευρικές απολήξεις του νευρικού συστήματος. Εάν τα περιβλήματα μυελίνης δεν συντηρούνται σωστά και αρχίζουν να εκφυλίζονται, μπορεί δυνητικά να οδηγήσουν σε βλάβη των περιφερικών νεύρων, όπως τα μάτια, τα δάχτυλα, τα δάχτυλα των ποδιών, την ουροδόχο κύστη και το αρσενικό σεξουαλικό όργανο. Υπάρχουν κάποιες ιατρικές απόψεις που πιστεύουν ότι η έλλειψη Β12 κάνει τον κίνδυνο της σκλήρυνσης κατά πλάκας .

Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι μια ανεπάρκεια Β12 είναι πιο εμφανής σε αυτούς που πάσχουν από άνοια, Parkinson και Alzheimer.

Υπάρχει ένας παράγοντας κινδύνου αυξημένων επιπέδων ομοκυστεΐνης όταν η Β12 είναι ανεπαρκής. Αυτό θα μπορούσε να σας θέσει σε αυξημένο κίνδυνο για ένα εγκεφαλικό ή αγγειακό νόσημα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη διανοητική ικανότητα.

Η βιταμίνη Β12 και Β9 παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής ενός παιδιού. Αυτές οι δύο βιταμίνες είναι στην πραγματικότητα σημαντικές μέχρι την εφηβεία, μέχρι που οι θήκες μυελίνης που προστατεύουν τις νευρικές απολήξεις, είναι πλήρως αναπτυγμένες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το Β12 είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για την καλή υγεία του εγκεφάλου και θα πρέπει να διατηρείται ουσιαστικά από τη σύλληψη μέχρι το γήρας για ένα υγιές Νευρικό σύστημα

Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα για τη λήψη βιταμινών Β στο σύστημα;

 εικων 4

Όλες οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτές και πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά για να αποφεύγονται οι ελλείψεις. Η εξαίρεση είναι η Β12, καθώς ο οργανισμός αποθηκεύει τις ποσότητες για μεταγενέστερη χρήση, κάνοντας μια μείζονα έλλειψη κάπως σπάνια.

Εδώ είναι μερικά από τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σύνθετη σειρά βιταμινών Β.

Β6 και Β9 απαντώνται φυσικά σε φασόλια, πουλερικά, ψάρια, σκούρα πράσινα φύλλα και σε εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια.

Ζωικά προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά, τα πουλερικά, το άπαχο βόειο κρέας ή το προβάτο, τα αυγά και τα ψάρια, είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη Β12.

Β3 και Β2 βρίσκονται σε τρόφιμα όπως όσπρια, μανιτάρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα - συμπεριλαμβανομένου του τυροκομείου και πουλερικά. Οι άσπρες περικοπές βοδινού και χοιρινού κρέατος είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές.

Το άπαχο βόειο κρέας, το συκώτι, το χοιρινό, τα καρύδια, τα αυγά, τα φασόλια και τα μπιζέλια, καθώς και τα ενισχυμένα δημητριακά και τα ζυμαρικά, είναι εξαιρετικά επωφελείς για να πάρουν αρκετό B1 στο σύστημα.

Δεν είναι πάντα εύκολο!

Η λήψη επαρκών βιταμινών Β από τη δίαιτα δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση, η οποία επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι (εκτός από το Β12 που αποθηκεύεται στο σώμα), οι άλλοι που δεν χρησιμοποιούνται εξαλείφονται από το σώμα.

Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας συμφωνούν ότι τα καλά, φυσικά συμπληρώματα βιταμινών Β μπορούν να συμπληρώνουν όταν δεν παρέχονται επαρκώς από τη διατροφή.

Οι βιταμίνες Β δεν είναι τοξικές, επομένως δεν μπορείτε να υπερβιταμινοθείτε, ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι η διατροφή σας είναι κορυφαία.

Το σώμα θα χρησιμοποιήσει αυτό που χρειάζεται - και τα υπόλοιπα θα περάσουν αβλαβή από το σύστημα.

DR ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ