Μπορούμε να αποτρέψουμε τέσσερις στις πέντε καρδιακές προσβολές στην Ευρώπη!! και στην Ελλάδα

Μπορούμε να αποτρέψουμε τέσσερις στις πέντε καρδιακές προσβολές στην Ευρώπη!! και στην Ελλάδα

Στην Ευρώπη, οι καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD) προκαλούν περισσότερα από 4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως - τη συνηθέστερη αιτία θανάτου κάτω από την ηλικία των 75 ετών. Αλλά δεν πρέπει να αποδεχθούμε αυτή τη μοίρα. Υπάρχουν τρόποι για τον καθένα από εμάς να πολεμήσει την CVD σήμερα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνει ότι «οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να αποφευχθούν με την αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου συμπεριφοράς όπως η χρήση καπνού, η ανθυγιεινή διατροφή και η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια και η επιβλαβής χρήση αλκοόλ».

 Τι σημαίνει αυτό το μήνυμα για τον κλινικό ιατρό, τον ασθενή και τον πληθυσμό γενικότερα;

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη του 2016, η προληπτική φροντίδα ξεκινά με την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε τέσσερα επίπεδα, από τα χαμηλά έως τα πολύ υψηλά. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι διατρέχουν μέτριο κίνδυνο, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς με ΚΝΣ ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, με τη μεγαλύτερη ανάγκη υποστήριξης. Για κάθε ομάδα υπάρχουν επίπεδα στόχοι για τη διαχείριση του κινδύνου.

Οι έξι στόχοι είναι:

  1. Καμία έκθεση σε καπνό σε οποιαδήποτε μορφή
  2. Δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά με έμφαση στα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα ψάρια
  3. Τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτρια αερόβια σωματική δραστηριότητα (30 λεπτά, 5 ημέρες / εβδομάδα) .
  4. Ένας ΔΜΣ 20-25 kg / m2. Περιφέρεια μέσης <94 cm (άνδρες) ή ή <80 cm (γυναίκες)
  5. Πίεση αίματος <140/90 mmHg
  6. Επίπεδο LDL-χοληστερόλης <1,8 mmol / L (<70 mg / dL) για την ομάδα υψηλού κινδύνου, <2,6 mmol / L (<100 mg / dL) / dL) για άτομα με χαμηλό ή μέτριο κίνδυνο

Πώς μπορεί να επιτευχθεί μια μείωση κατά 80% στην καρδιαγγειακή νόσο;

 

Πώς μπορούν να συμβάλουν αυτοί οι έξι στόχοι;

Σταμάτα το κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία της καρδιακής νόσου και καρδιακών προσβολών. Βλάπτει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων (αρτηριοσκλήρωση), αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν σταματήσετε το κάπνισμα:

Μέσα σε δύο ώρες, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή σας πίεση θα επανέλθουν σε σχεδόν κανονικά επίπεδα.

Μετά από 12 ώρες, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας βελτιώνονται σε αυτά που παρατηρούνται σε υγιείς ανθρώπους.

Σε περίπου ένα χρόνο ο συνολικός κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις μειώνεται κατά το ήμισυ και κατά πέντε χρόνια ο κίνδυνος σας μειώνεται στο επίπεδο των μη καπνιστών.

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών θα πρέπει να αποτελέσουν την επόμενη προτεραιότητα. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά(ζωικά λίπη) και επεξεργασμένους  υδατάνθρακες - και το επιπλέον βάρος που παράγουν - αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των καρδιαγγειακών παθήσεων. Συχνά αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και προκαλούν διαβήτη, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα για το καρδιαγγειακό σύστημα. Αλλά η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής στην καρδιά - συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών και των δημητριακών ολικής αλέσεως - και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη. Οι υπέρβαροι ασθενείς που έχασαν τουλάχιστον το 10% του σωματικού βάρους κατάφεραν να μειώσουν κατά 50% την ανάγκη τους για φάρμακα για την αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο. Τα επίπεδα χοληστερόλης μειώθηκαν σημαντικά. Και ο ρυθμός των ασθενών που παρουσιάζουν πρώιμα συμπτώματα διαβήτη μειώθηκε από το 30% των ασθενών σε μόλις 4%.

Απλά κινήσου. Η καταπολέμηση της σωματικής αδράνειας είναι η τρίτη προτεραιότητα. Η μέτρια και τακτική σωματική δραστηριότητα παράγει σημαντικά οφέλη για την υγεία - σε οποιαδήποτε ηλικία ξεκινάτε. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά κατά 50%. Ακόμη και για όσους έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, η συμμετοχή σε προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης (CR) με βάση την άσκηση θα μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 25%. Είναι τραγικό, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μόνο μια μειοψηφία των ασθενών που έχουν ανάγκη από αυτά τα προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης είναι στην πραγματικότητα εγγεγραμμένοι.

Η μέτρια χρήση οινοπνευματωδών ποτών, οι υγιείς συνήθειες ύπνου και η αποφυγή του άγχους (όσο το δυνατόν περισσότερο) θα μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι βασικές βελτιώσεις στον τρόπο ζωής σε συνδυασμό με την σύγχρονη ιατρική αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και / ή των υψηλών επιπέδων λιπιδίων στο αίμα μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στη μάχη κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων. Θα μπορούσε να εξοικονομήσει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής για εκατομμύρια ακόμα.

Αυτές οι απλές συμβουλές είναι ο στόχος της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τα επόμενα χρόνια. 

Ακολουθήστε τα!!