ΥΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΥΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!

Εχοντας για αρκετά χρόνια την θλιβερή πρωτιά στην Παιδική παχυσαρκία παγκοσμίως  και την απόλυτη αδράνεια  του Υπουργείου Υγείας στην λήψη σοβαρών μέτρων , η ευθύνη των γονέων στην βοήθεια των παιδιών τους είναι τεράστια.

Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο που θα διορθωθεί με την ενηλικίωση. Στατιστικά τα παιδιά μας παραμένουν παχύσαρκα πάνω από 60% παρά τις συνήθεις προσπάθειες.

Προκύπτει όμως ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα στα παχύσαρκα παιδιά και όχι μόνο.

Αυξημένη χοληστερίνη, εμφάνιση προ διαβήτη αλλά και αυξημένη αρτηριακή πίεση για την ηλικία τους.

Όλα αυτά κάνουν το παχύσαρκο παιδί έναν βέβαιο καρδιοαγγειοπαθή σε νεαρή ηλικία με βαρύτατες επιπτώσεις ακόμα και για την ίδια του την ζωή!

Στο σημερινό άρθρο θα παρατεθούν οι τελευταίες Ιατρικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας.

Πότε ένα παιδί λέμε ότι έχει υψηλή χοληστερίνη? Πότε πρέπει να παρέμβουμε και πώς??

Ποιες είναι οι Ιατρικές οδηγίες??

Είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγξουμε το παχύσαρκο παιδί ,επίσης το παιδί που έχει  γονείς με υψηλή χοληστερίνη και επίσης γονέα που έχει πάθει ένα καριαγγειακό επεισόδιο σε ηλικία κάτω από τα 60 .

Μία αιμοληψία λοιπόν θα μας δείξει τα επίπεδα της χοληστερίνης και των κλασμάτων της στο αίμα του παιδιού μας ..

Τιμές Χοληστερίνης πάνω από 170 mg/dl  πρέπει να αποτελέσουν αιτία να επισκεφθούμε Γιατρό για οδηγίες..

Χοληστερίνη >170 mg/dlLDL >130 KAIHDL<35 αποτελούν σοβαρές ενδείξεις σοβαρής δυσλιπιδαιμίας που πρέπει να ερευνηθεί και να αντιμετωπισθεί Ιατρικά.

Η άσκηση  και η σωστή διατροφή είναι η καλή αρχή για κάθε νέο παιδί για τους πρώτους μήνες και η απώλεια του περιττού βάρους.

Στις περιπτώσεις που παραμένουν υψήλες οι τιμές παρά την αρχική προσπάθεια τότε σίγουρα χρειάζεται φαρμακευτική βοήθεια .

Οι Στατίνες είναι το φάρμακο εκλογής !Στόχος είναι η χοληστερίνη να είναι  μικρότερη 150 mg/dl και η κακή χοληστερίνη LDL μικρότερη του 100 `mg/dl..

Γονείς μην υποτιμάτε την υψηλή χοληστερίνη στα παιδιά σας .Χρειάζεται αλλαγή τρόπου ζωής και διατροφής του παιδιού η του εφήβου  όπου εσείς πρέπει να σταθείτε σταθεροί και αποφασιστικοί στην εφαρμογή των συμβουλών του Γιατρού σας!!

Σς.Σε πολύ υψηλές τιμές χρειάζεται και γενετικός έλεγχος`DNAγια σοβαρή οικογενή υπερχοληστεριναμία

Δρ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ Κ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

ΙΑΣΩ GENERAL