5 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

5 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

  1. ΣΥΜΒΟΥΛΗ…ΘΕΩΡΕΊΣΤΕ ΤHΝ AYΞΗΜΕΝΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ.

Εσείς παίρνετε στα σοβαρά την αυξημένη Χοληστερίνη?

Σοβαρά σημαίνει να ξέρετε τι σας συμβαίνει, πόσο  σοβαρά σας απειλεί και πως αντιμετωπίζεται!

Ακούμε συχνά απλοϊκές δικαιολογίες όπως , την έχω χρόνια και δεν με πειράζει, την είχε και ο παππούς μου, είναι από το άγχος  , με αποτέλεσμα καμία  προσπάθεια για την μη αντιμετώπιση της  Υπερχοληστεριναιμίας.

Η Υπερχοληστεριναιμία χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπιση με ειδικό Ιατρό και πλήρη διαλεύκανση της αιτιολογίας της. Διότι η Υπερχοληστεριναιμία  οδηγεί εκ του ασφαλούς σε πρώιμη αρτηριοσκλήρυνση με πολλά σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάματα ,ενίοτε Θανατηφόρα! 

  1. ΣΥΜΒΟΥΛΗ …ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΑΝΤΑ  ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ  Η ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΑΙΜΙΑ !

Εχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις η προσπάθεια  να γίνει μια επιθετική Δίαιτα 10-20 ημερών δεν καλύπτει την ρύθμιση της Χοληστερίνης μας.  Μερικές φορές προς δυσάρεστη έκπληξή μας αυτή αυξάνεται!! Γιατί συμβαίνει αυτό??

Αρκεί να γνωρίζετε ότι ο οργανισμός χρησιμοποιεί την Χοληστερίνη ως πολύτιμο δομικό υλικό .Η κυκλοφορούσα Χοληστερίνη οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό 8ο%  στην σύνθεσή και  απελευθέρωσή της από το ήπαρ μετά από κατάλληλη επεξεργασία των λιπιδίων και όχι από το τι έχετε  φάει (  κρεατικά η παχειά τυριά ) πριν από ολίγες ημέρες!

Αν λοιπόν στηριχθούμε στην Δίαιτα χρειαζόμαστε πολλούς μήνες η και έτη  προσεκτικής Δίαιτας για να δούμε αποτελέσματα.. Πρακτικά αυτό αποδεικνύεται ανεφάρμοστο.

Η δίαιτα όμως παραμένει απόλυτα αναγκαία για το καλό τελικό μας αποτέλεσμα

3) ΣΥΜΒΟΥΛΗ… Η ΥΨΗΛΉ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!

Η υψηλή Χοληστερίνη (πάνω από 200 mg/dl) δεν σημαίνει τον ίδιο κίνδυνο για όλους. Σαφώς παίζουν ρόλο τα κλάσματα της κακής και καλής  χοληστερίνης και οι τιμές των Τριγλυκεριδίων ..Κυρίως όμως παίζουν και οι άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες για  την αρτηριοσκλήρωση που συνήθως συνυπάρχουν!.

Π.χ  220 χοληστερίνη για έναν άνδρα 44 ετών θεωρείται  -κακώς – ανεκτή και συνιστάται μια δίαιτα συνήθως αόριστη και καθόλου καλά καθορισμένη! Η χοληστερίνη 220 στον ίδιο άνδρα που τώρα είναι και καπνιστής 20 σιγαρέτων  σημαίνει πολλά περισσότερα ,αν είναι και υπερτασικός τότε έχουμε έναν πολύ σοβαρό πραγματικό  κίνδυνο ενός Καρδιαγγειακού επεισοδίου στα επόμενα χρόνια .Συχνά  υπάρχει και ένας μικρός σακχαρώδης Διαβήτης οπότε ο κίνδυνος είναι τεράστιος και δεν μπορούμε να ακολουθούμε μία θολή δίαιτα η την θεραπεία που συνέστησαν σε έναν γνωστό μας.  Χρειαζόμαστε άμεση   ειδική Ιατρική βοήθεια!

4) ΣΥΜΒΟΥΛΗ ..Η ΑΣΚΗΣΗ  ΒΟΗΘΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΣΟ ΝΟΜΙΖΕΤΕ.

Οι επιδράσεις της άσκησης στα επίπεδα των λιπιδίων στον ορό έχουν μελετηθεί εκτενώς. Έχουν δημοσιευθεί στοιχεία τα οποία  αποδεικνύουν ότι ένα θετικό αποτέλεσμα της τακτικής αερόβιας άσκησης είναι να αυξήσει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης κατά μέσο όρο από 1.9 έως 2,5 mg ανά dLΗ ελάχιστη ποσότητα  άσκησης που απαιτείται για να αυξηθούν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης είναι 900 kcal ενέργειας δαπάνης ανά εβδομάδα, ή περίπου 120 λεπτά αερόβιας τυπικής άσκησης. Μία καλή συνήθεια βαδίσματος 30 λεπτών ημερησίως είναι εξίσου θεραπευτική όσο τα χάπια που σας έχουν συστήσει και παίρνεται ανελλιπώς!!!

5) ΣΥΜΒΟΥΛΗ ..ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ  ΠΑΡΤΕ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ , ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ!!

Hαντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας έχει ένα μεγάλο φαρμακευτικό οπλοστάσιο με κύριο εκπρόσωπο τις Στατίνες..

Οι Στατίνες είναι φάρμακα με όλη την έννοια του όρου ,αυτό σημαίνει, ότι τα χορηγεί μόνο ο Θεράπων Ιατρός σας και μόνο όταν πρέπει!

 Είναι από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα και χορηγούνται πάνω από τριάντα χρόνια με απόλυτη ασφάλεια και επιτυχία.

ΟΙ Στατίνες  έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς  για Καρκινογένεση ,δηλαδή πρόκληση Καρκίνου, αλλά υπάρχει  σήμερα ξεκάθαρη επιστημονική απάντηση..

Δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ογκολογικό Συνέδριο ASCO 2015 στο Σικάγο ..

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν επί σχεδόν 15 χρόνια 146.326 γυναίκες, ηλικίας 50 έως 79 ετών, οι οποίες κατά την έναρξη της μελέτης δεν είχαν ιστορικό καρκίνου. Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησες, οι 23.067 από αυτές είχαν εκδηλώσει τη νόσο, ενώ 3.152 είχαν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της.

Όσες από τις συμμετέχουσες λάμβαναν Στατίνες είχαν κατά  22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου από εκείνες που δεν έπαιρναν τα φάρμακα.

Αρα  αν μας συστήσει  Γιατρός μας Στατίνες ας τις πάρουμε  και να μην εμπιστευτούμε  γυρολόγους σχολιαστές διότι η πρώιμη  Αρτηριοσκλήρυνση δεν περιμένει!!!!

Δρ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Διευθυντής Δ Καρδιολογικής  ΙΑΣΩ GENERAL

Εξωτερικό Λιπιδολογικό  Ιατρείο ΙΑΣΩ