ΣΤΑΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΚΩΤΙ!

      ΥΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΝΕΣ ???

TO  ΣΥΚΩΤΙ ΣΑΣ ΤΙ ΛΕΕΙ???

Η  Υπερχοληστεριναιμία  είναι  σχεδόν πανδημική στις Ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες ,όπως και η δικιά μας .Σχεδόν ασχολούμεθα μαζί της όλοι!

Η θεραπευτική χρήση των στατινών για την αντιμετώπιση της  είναι εξίσου πολύ διαδεδομένη και απόλυτα αναγκαία για να προφυλάξει από πρωτογενή αλλά και δευτερογενή Καρδιαγγειακά επεισόδια!!

Οι στατίνες έχει πλέον  αποδειχθεί ότι είναι  βασικές θεραπευτικές ουσίες από οι πολλές μελέτες εκατοντάδων χιλιάδων  ασθενών έχουν καταγράψει τα σημαντικά τους θεραπευτικά αποτελέσματα, αλλά ακούγονται και κάποιες  φωνές  που μιλούν για ηπατικές βλάβες δημιουργώντας προβληματισμό κυρίως στους ασθενείς για την χρήση τους!

Τελικά ποια είναι η επιστημονική θέση για την χρήση  των  στατινών και το συκώτι μας , λαϊκά , το ήπαρ μας επιστημονικά ??

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα μακριά από επιρροές  Φαρμακευτικών εταιρειών και των συμφερόντων τους έχουν εκδώσει συστάσεις για την χρήση των  στατινών και την σχέση τους με το ήπαρ!!

-Θεωρούνται οι Στατίνες ασφαλή φάρμακα χωρίς παρενέργειες από το Ηπαρ.

Μπορεί να παρατηρηθεί μικρή αύξηση των τρανσαμινασών ,ενζύμων του ήπατος, χωρίς αυτό να αποτελεί στοιχείο βλάβης  και αιτία διακοπής της θεραπείας.

Σε περίπτωση που οι τρανσαμινάσες περάσουν την τριπλάσια φυσιολογική τιμή τότε ο θεράπων Γιατρός μπορεί να μειώσει την δόση η να χρησιμοποιήσει  ηπιότερη Στατίνη.

Η διακοπή της λήψης στατινών που έχουν κριθεί απαραίτητες για την πρόληψη Καρδιαγγειακών συμβαμάτων  επειδή απλά αυξήθηκαν οι τρανσαμινάσες  αποτελεί βιαστική και τελικά επικίνδυνη για τον ασθενή απόφαση..  

Επί εκατοντάδων χιλιάδων  ασθενών παγκοσμίως ,οι οποίοι χρησιμοποιούν στατίνες για 20-30 χρόνια δεν έχουν παρατηρηθεί  ιδιαίτερες ηπατικές βλάβες  και επειδή πολλοί Γιατροί παρά τις ήπια αυξημένες  τιμές τρανσαμινασών  συνέχισαν την χορήγηση των φαρμάκων αυτών στους ασθενείς χωρίς καμία παρενέργεια  ,δεν συνιστάται σήμερα   ο συνεχής έλεγχος των τρανσαμινασών σε χρόνιους λήπτες Στατινών..  

Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι , οι Στατίνες είναι το βαρύ θεραπευτικό μας όπλο για την Υπερχοληστεριναιμία και την Αθηροσκλήρωση που προάγει..

Είναι επίσης απόλυτα επιστημονικά αποδεκτό ότι στατίνες παίρνουν εκείνοι που τις χρειάζονται!! Οχι όλοι που μπορεί να έχουν απλά αυξημένη τιμή χοληστερίνης..

-Δεν νοείται όμως πολίτες που έχουν υποστεί ένα έμφραγμα ,ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, έχουν Σακχαρώδη διαβήτη και είναι καπνιστές η έχουν αυξημένη Πίεση να μην παίρνουν Στατίνες για τον κίνδυνο μήπως πάθουν κάτι στο συκώτι..

Δεν ξεχνάμε να τονίζουμε την αξία της σωστής διατροφής και της άσκησης που συχνά υποτιμούμε!!

Και απαντώντας με χιούμορ στην ερώτηση του τίτλου μας με την χρήση τον Στατινών το συκώτι μας δεν λέει αλλά η υψηλή χοληστερίνη μας ..κλαίει!!

Δρ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

ΙΑΣΩ GENERAL ΑΘΗΝΩΝ