Τροφές που μειώνουν την Χοληστερίνη

*ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ*

 

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ:

ΟΙ 5 ΚΥΡΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ

 

Μπορεί μία κούπα με χυλό βρώμης(quacker,πληγούρι βρώμης) να προλάβει ένα εγκεφαλικό επεισόδειο?? Αλήθεια βοηθούν μιά χούφτα καρύδια,η μια καλοψημένη πατάτα με επικάλυψη ειδικής μαργαρίνης με προστατευτικά της καρδιάς?

Μερικές τέτοιες διατροφικές επιλογές μπορούν να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα την χοληστερίνη σας χωρίς την χρήση φαρμάκων.

  1. Γεύμα  Βρώμης

Ενα γεύμα βρώμης περιέχει ευδιάλυτες ίνες, οι οποίες μειώνουναποδεδειγμένα την <<κακή>>  LDLχοληστερίνη σας.

Διαλυτές ίνες υπάρχουν και σε άλλες τροφές όπως  τα φασόλια ,τα μήλα,αχλάδια,κριθάρι,δαμάσκηνα κ.α.

Οι δυσαπορόφητες ίνες  φαίνεται να εμποδίζουν την απορόφηση της χοληστερίνης στο λεπτό έντερο.

10 γραμμάρια η περισσοτερο απο ινες την ημέρα μπορούν να μειώσουν την Χοληστερίνη σας καθώς και την Κακή Χοληστερίνη.Τρώγοντας μιάμισυ κούπα μαγειρευμένης βρώμης λαμβάνετε 6 γραμμάρια ίνες

Προσθέτοντας και ένα φρούτο του τύπου της Μπανάνας

Έχετε άλλα 4 γραμμάρια ίνες και πετυχαίνεται το στόχο σας .Υπάρχουν άριστοι συνδιασμοί δημητριακών πίτουρουκαι βρώμης που έχουν και ποικιλία αλλά και ωραία γεύση.

  1. καρύδια και αμύγδαλα

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότιτα καρύδια μειώνουν σημαντικά την Χοληστερίνη. Πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα .τα καρύδια επίσης βοηθούν να παραμένουν τα αγγεία μας ελαστικά και υγιή.

Τα αμύγδαλα έχουν την ίδια περίπου δράση η οποία είναι εμφανής σε τέσσερεις μόλις εβδομάδες.

Μια υπολιπιδαιμική δίαιτα η οποία να περιέχει 20% των θερμίδων από καρύδια μπορεί να μειώσει την κακή (LDL) περισσότερο απο 12%.

Προσοχή όμως διότι όλα τα  φυστίκια –καρύδια –αμύγδαλα ,οι ξηροί καρποί ,έχουν πολλές θερμίδες

     Κσι υπάρχει ορατός κίνδυνος να πάρει βάρος κάτι που του δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απο την πτώση της τιμής της Χοληστερίνης.

    Μπορούμε να το αποτρέψουμε αυτό αν ανταλλάξουμε τροφές με καρύδια ,δηλαδή αντί στην σαλάτα μας να βάζουμε τυρί η μπέικον να ρίχνουμε μια χούφτα ψιλοκομένο καρύδι η αμύγδαλο.

 Πάντως μιλάμε για λήψη μιάς χούφτας καρυδιών ημερησίως και όχι για σακούλες

.   

  1. Ψαρόλαδα  και ω-3 λιπαρά.

Ερευνητές υποστηρίζουν την υπολιπιδαιμική ιδιότητα της  διατροφής με παχειά ψάρια διότι έτσι π[ροσλαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων.Τα Ωμέγα-3 λιπαρά επίσης βοηθούν την καρδιά μειώνοντας  την Αρτηριακή Πίεση και την δημιουργία θρόμβων .

Ειδικά σε αυτούς που έχουν ήδη υποστεί ένα καρδιακό επεισόδειο το ψαρόλαδο –η τα Ω-3 λιπαρά- σημαντικά μειώνουν τις υποτροπές και τον αιφνίδιο θάνατο.

Οι Γιατροί μας συστήνουν να τρώμε δύο φορές τουλάχιστον την εβδομάδα ψάρι.

Τα πλουσιότερα σε Ω-3 ψάρια είναι  ο κολιός,η πέστροφα, η ρέγκα,οι σαρδέλες,ο τόνος και ο σολωμός.

Αν δεν σας αρέσουν τα ψάρια τότε μπορείτε να πάρετε

ω-3 απο τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής νε απλούστερο το μουρουνέλαιο,αλλά δεν θα πάρετε τα υπόλοιπα  θρεπτικά συστατικά του ψαριού όπως το Σελήνιο .

Βέβαια η λήψη Ω-3 λιπαρών θα πρέπει να συνδιαστεί με δίαιτα  με άπαχο κρέας και λαχανικά άφθονα.

4)ελαιόλαδο.

 

Το ελαιόλαδο περιέχει ένα ικανοποιητικό συνδιασμό απο αντιοξυδωτικά τα οποία μπορούν να μειώσουν την LDL-κακή- Χοληστερίνη χωρίς όμως αποδεδειγμένα να επηρεάζει την καλή  Χοληστερίνη.

Ο οργνισμός Φαρμακων και Τροφίμων των ΗΠΑ  συνιστά να χρησιμοποιούμε 2 κουταλιές περιπου 23 γραμμάρια την ημέρα για να έχουμε την καλή του δράση στα αγγεία μας.

Το λάδι μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει γαι τις σαλάτες ,τα λαχανικά ωμά η βραστά,σε συνδασμό με ξύδι σαν πρόσθετο σε σαλάτες,μπορούμε επίσης να υοποκαταστήσουμε με λάδι το βούτυρο στο ψήσιμο του κρέατος.

Πολλοί ερευνητές συνιστούν να προτιμάτε τα παρθένα έλαια διότι έχουν περισσότερα αντιοξυδωτικά.

  1. τροφές εμπλουτισμένες με φυτικές Στερόλες και Στανόλες.

Παρασκευάζονται σήμερα τροφές εμπλουτισμένες με στερόλες και στανόλες που βρίσκονται σε φυτά και βοηθούν τον οργανισμό εμποδίζοντας την απορρόφηση της χοληστερίνης  στο λεπτό έντερο.

Βούτυρα ,χυμοί,γιαούρτια ,είναι εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες και μπορούν να μειώσουν την κακή χοληστερίνη κατά 10%.

Το λιγότερο πρέπει την ημέρα κάποιος να παίρνει 2 γρ στερολών για να έχει το καλό αυτό αποτέλεσμα.

Οι Στερόλες και οι Στανόλες στα εμπουτισμένα τρόφιμα δεν επηρεάζουν τα Τριγλύκερίδια ούτε την καλή χοληστερίνη.Δεν εμποδίζου όμω ςκαι την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α,D,Ε και Κ.

Οι Καρδιολόγοι συνιστούν τροφές με Στερόλες και Στανόλες σε ανθρώπους με κακή Χοληστερίνη >160