ΠΟΝΑΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ??

Πονάει η καρδιά??

Ναι πονάει! Ο πόνος στην καδιά ονομάζεται Στηθάγχη!!

                Η Στηθάγχη για να χαρακτηριστεί Καρδιακής  Ισχαιμικής αιτιολογίας χρειάζεται το ενόχλημα

Να έχει συγκεκριμένους χαρακτήρες..

  1. Εντόπιση και επέκταση του πόνου.
  2. Τρόπος έναρξης
  3. Συνοδά συμπτώματα
  4. Διάρκεια
  5. Τρόποι ανακούφισης.

Δυστυχώς  υπάρχουν και περιπτώσεις <<Σιωπηλής Στηθάγχης  ακόμα και Οξέος Εμφράγματος >>που δεν γίνονται αντιληπτά με πόνο στο στήθος

Συνήθως ο πόνος της Στηθάγχης γίνεται αισθητός στο κέντρο του Στέρνου και διαχέεται σε άνω άκρα κυρίως αριστερά  ,στον λαιμό και στην κάτω σιαγόνα.

Πολλές φορές η Στηθάγχη παρουσιάζεται σαν πόνος στο στομάχι με αντανάκλαση στο στήθος και τάση εμετού .Ο παρουσιάζων στηθάγχη συνήθως ανακουφίζεται με την παύση της δραστηριότητας που κάνει η παίρνοντας ένα υπογλώσσιο και ξαπλώνοντας για λίγο ο πόνος περνάει.

Πόνος στο στήθος που κρατάει πάνω από 20 λεπτά χρειάζεται άμεση Ιατρική βοήθεια σε Καρδιολογική μονάδα για τον κίνδυνο του εμφράγματος.

Σε περίπτωση οξέος εμφράγματος ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι  ότι  ο πολύ δυνατός πόνος  ξεκινάει απότομα  και προκαλεί μεγάλη δυσφορία και αίσθημα επικείμενου Θανάτου στον ασθενή επίσης υπάρχει μεγάλη εφίδρωση και κάτωχρο δέρμα από την περιφερική αγγειακή ανεπάρκεια του Εμφράγματος..

Το θέμα είναι  εκείνη την στιγμή να το αντιληφθούμε και να κατευθυνθούμε σε Καρδιολογική μονάδα όσο το δυνατόν ταχύτερα!!

Καλύτερα να πάμε και ας  αποδειχθεί ότι δεν είναι τίποτα παρά να μείνουμε σπίτι και να μας συμβούν επιπλοκές που μπορεί να είναι και θανατηφόρες.

Ναι λοιπόν η Καρδιά πονάει όταν ισχαιμεί και μαυτό τον τρόπο  ζητάει βοήθεια  .Τρόποι να βοηθηθεί  υπάρχουν  πολλοί  και καλοί.

Μήπως είσθε από αυτούς που περιμένουν την στηθάγχη νάρθει να τους βρεί για να σχοληθούν με την καρδιά τους ??

Πότε ελέγξατε τελευταία φορά την Καρδιά σας??

Είσαστε Διαβητικός?? Υπερτασικός?? Έχετε υψηλή χοληστερίνη?? Μήπως έχετε την ακατανόητη συνήθεια να καπνίζετε??

Τότε μην απορήσετε αν ξαφνικά σας χτυπήσει την πόρτα  η Στηθάγχη !!

Καλύτερα βέβαια να κάνετε μια φορά τον χρόνο έναν καρδιολογικό έλεγχο και πολύ καλύτερα να φροντίζετε να μην έχετε προδιαθεσικούς παράγοντες για εμφάνιση Καρδιακής κρίσης  .

Συμβουλή ..Εαν παρουσιαστεί  Αιφνιδιαστικά στηθάγχη  να πάτε ταχύτατα σε Καρδιολογική μονάδα ,ο χρόνος εδώ παίζει μεγάλο ρόλο !!   

Ευχή..Να έχετε γερή Καρδιά!!!

Δρ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ Κ ΑΝΔΡΕΑΣ

Διευθυντής Καρδιολόγος

ΙΑΣΩ GENERAL