ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Κανόνας απαράβατος  για τους ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια!

-Αυστηρός περιορισμός λήψης  Άλατος!!

 

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού  με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο  εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας πολύ σοβαρός  παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο.

-Μα δεν βάζω αλάτι στο φαί μας!! Και καλά κάνετε ,άλλα..

Ένα μέρος  του αλατιού που τρώμε είναι κρυφό - δεν μπορεί να γνωρίζουμε πόσο έχει  το φαγητό. Επί του παρόντος, οι Αυστραλοί τρώνε τη μέγιστη ημερήσια ποσότητα αλατιού μόνο από τις καθημερινές τροφές που αγοράζουν. Αυτό δεν περιλαμβάνει πρόσθετο αλάτι στο τραπέζι -  οι τροφές έχουν από μόνες τους πολύ αλάτι.

Υπάρχει αλάτι σε όλες σχεδόν τα τρόφιμα που τρώμε, αλλά το ποσό ποικίλλει πολύ. 75% της πρόσληψης αλατιού μας προέρχεται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα που τρώμε κάθε μέρα, όπως το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, τα επεξεργασμένα κρέατα, τυριά, σάλτσες και άλλα!

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφεύγουμε το αλάτι είναι να είμαστε βέβαιοι  ότι το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής σας αποτελείται από φρέσκα τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά  ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς  και το κρέας, τα ψάρια και πουλερικά. Αυτά είναι φυσικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Όταν τρώτε συσκευασμένα τρόφιμα, είναι σημαντικό να διαβάσετε την ετικέτα και επιλέξτε αυτά με τη χαμηλότερη ποσότητα σε  αλάτι.

Πόσο αλάτι  χρειαζόμαστε?

Για τη μείωση της πίεσης του αίματος και  συνάμα  μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, προτείνουμε οι ενήλικες να  τρώνε λιγότερο από 6 g άλατος (2.300 mg νατρίου) ημερησίως. Αυτό είναι περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Θα πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά μικρότερη  ποσότητα.

 

Αν τώρα έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση σας συνιστούμε να μειώσετε το αλάτι σε 4 g (1600 mg νατρίου) ανά ημέρα. Συζητήστε με το γιατρό σας σοβαρά  για το τι είναι σωστό για σας.

 

Τα υψηλά επίπεδα αλατιού προστίθενται συχνά σε τρόφιμα σαν συντηρητικά  ,όπως σούπες πακέτων και σάλτσες, πίτες, ρολά λουκάνικου, λουκάνικα, επεξεργασμένο κρέας, πίτσες και τα κατεψυγμένα γεύματα. Έτσι πρέπει να μειώσετε το ποσό αυτών των τροφίμων που τρώτε. Προσπαθήστε να περιορίσετε τα  γρήγορα φαγητά όπως burgers, τηγανητό κοτόπουλο και πίτσα, σουβλάκια .

 

Ο περιορισμός στα  αλμυρά σνακ, όπως πατατάκια, κουλούρια, μπισκότα και ντιπ, θα βοηθήσει επίσης να περικόψει το αλάτι. Κάντε υγιεινά σνακ βολικό χρησιμοποιώντας φρέσκα φρούτα ψιλοκομμένα, διατηρώντας γιαούρτι με  μειωμένα λιπαρά στο ψυγείο, και ανάλατους ξηρούς καρπούς στο ντουλάπι.

 

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι μπορεί να  τρώτε αλμυρά τρόφιμα μέσα  στην ημέρα σας.

Για παράδειγμα, το αλάτι που  βρίσκεται στο ψωμί, τυρί και επεξεργασμένα κρέατα, που σημαίνει  ένα  ζαμπόν και τυρί σάντουιτς μπορούν να αποτελούν  μια χούφτα  νατρίου. Μόνο ένα σάντουιτς μπορεί να συνεισφέρει σχεδόν το 40% του ανώτατου ορίου του αλατιού για την ημέρα για έναν ενήλικα και ένα  70% για ένα παιδί.

 

Επιλέγοντας τα φρέσκα τρόφιμα, και εκδόσεις χωρίς  αλάτι από τα αγαπημένα σας προϊόντα όλα βοηθά στη μείωση της ποσότητας του αλατιού που τρώτε…

Κλείνοντας  η καρδιακή ανεπάρκεια απαντά στην <<κατάχρηση άλατος>> με δύο τρόπους ,έναν πρώιμο  και αμέσως μετά με έναν θορυβώδη  ..  

Πρώτα αυξάνει το βάρος του ασθενούς απότομα 2-3 κιλά!!! Και μετά αρχίζει η βασανιστική δύσπνοια!!  Αμέσως επικοινωνούμε με τον Καρδιολόγο μας!!!

Δρ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ  Κ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

ΙΑΣΩ GENERAL