ΔΥΝΑΤΟΣ ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ?

ΔΥΝΑΤΟΣ ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ? ΣΩΤΗΡΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ.. thumbnail

Ένα από τα οξύτερα και σοβαρότερα επεισόδια  που δυστυχώς πολύ συχνά μας συμβαίνουν είναι ο οξύς πόνος στο στήθος  που οδηγεί στο οξύ Έμφραγμα Μυοκαρδίου.

Δεν προειδοποιεί!

Τα πάντα εκείνη την ώρα έχουν σχέση με την ταχύτητα των αντιδράσεων ,του περιβάλλοντος του παθόντος  αλλά και του ιδίου από τα  πρώτα λεπτά μέχρι τις τρείς ώρες για να σωθεί ο ίδιος και η καρδιά του. Αυτό απαιτεί ψυχραιμία και  κατάλληλη γνώση.

Υπάρχει μια πολύ βασική ερώτηση που θα πρέπει να έχει υποβάλει στον εαυτό του κάθε άνδρας μετά τα σαράντα  και κάθε γυναίκα μετά την κλιμακτήριο.

-Ποιός είναι ο Καρδιαγγειακός μου κίνδυνος?? Είναι ο συνήθης? είναι μικρός , μέτριος, μεγάλος??

-Μια σοβαρή ερώτηση που έχει σαφέστατη απάντηση την οποίαν σας δίδει ο θεράπων Καρδιολόγος σας μετά από εμπεριστατωμένη Ιατρική εξέταση..

Κάθε Πολίτης μετά τα 50 πρέπει να γνωρίζει αυτά που θα τον προστατέψουν σε περίπτωση ενός Καρδιακού επεισοδίου..

Ιδιαίτερα ας προσέχουν όσοι είναι Καπνιστές ,Υπερτασικοί, Υπερχοληστεριναιμικοί, Διαβητικοί και όσοι έχουν βεβαρυμμένο Οικογενειακό ιστορικό.. Δηλαδή όσοι έχουν μεγάλο Καρδιαγγειακό κίνδυνο, Υψηλό  HighRiskScore!

Ο πόνος του Εμφράγματος είναι πολύ δυνατός ,πρωτόγνωρος, διαρκεί πάνω από 5 λεπτά  και συνήθως προκαλεί εφίδρωση και αίσθημα επερχομένου θανάτου.

Τι κάνουμε τότε??? Συμβαίνει σε δικό μας ανθρωπο ,αγαπημένο πρόσωπο ,καλό γείτονα,συνεργάτη!

 Αν είναι δυνατόν φροντίζουμε να μασήσει ο πάσχων αμέσως μια ΑΣΠΙΡΙΝΗ ..

Φροντίζουμε την Ταχεία μεταφορά σε Νοσοκομείο που έχει Αιμοδυναμικό εργαστήριο και δυνατότητα Στεφανιογραφίας άμεσα !!Η σωστή αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος είναι η Αγγειοπλαστική και η τοποθέτηση ειδικού ΣΤΕΝΤ.

Δεν καθυστερούμε λεπτό  !!

Δεν αποτελεί λύση η μεταφορά σε Νοσοκομείο που διαθέτει μόνο κρεβάτι ,χρειάζεται ειδική Καρδιολογική μονάδα .Αυτά θα πρέπει να τα ξέρουμε απο μόνοι μας!

Ευτυχώς πολλά από τα κρατικά νοσοκομεία διαθέτουν και μονάδες εμφραγμάτων αλλά και Αιμοδυναμικά εργαστήρια ..Αλλά για κάποιο ακατανόητο λόγο τα ασθενοφόρα μεταφέρουν πολλές φορές Εμφράγματα σε νοσηλευτήρια χωρίς τις σωστές δομές! Αν σας συμβεί να το αρνηθείτε!!

Το οξύ έμφραγμα χρειάζεται  Μονάδα εμφραγμάτων και Αιμοδυναμικό εργαστήριο για την σωστή του αντιμετώπιση..

Τα ιδιωτικά μεγάλα νοσηλευτήρια διαθέτουν πλήρη κάλυψη  και είναι μια λύση κυρίως σε όσους δύνανται  η  έχουν ιδιωτική ασφάλιση.. Πρέπει να γνωρίζετε ποιο Νοσοκομείο διαθέτει πλήρεις δομές Καρδιολογικής αντιμετώπισης κοντά σας και Κρατικό και Ιδιωτικό. 

Ο μικρός χρόνος από το τηλεφώνημα στο ασθενοφόρο μέχρι την εφαρμογή ΣΤΕΝΤ είναι σωτήριος και δυστυχώς δεν είναι πάντα εφικτός με το ΕΚΑΒ..

Αυτά πρέπει να τα γνωρίζει ο Πολίτης..

Συνοψίζοντας πρέπει  να θυμόμαστε ότι μετά κάποια ηλικία το  οξύ Έμφραγμα είναι παρών.

Ο αβάσταχτος  πόνος στο στήθος δεν θέλει  τρίψιμο και ζεστά ,αλλά άμεση μεταφορά σε ειδικό Νοσοκομείο.

Ο χρόνος μετράει σε ζωή!!!

Dr ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ  ΑΝΔΡΕΑΣ

Διευθυντής Δ. Καρδιολογικής

ΙΑΣΩ  GENERAL