ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ- ΘΕΡΜΙΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ!!

ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ- ΘΕΡΜΙΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ!!Αποτέλεσμα εικόνας για θερμοπληξια

Το Θερμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η πιο σοβαρή μορφή βλάβης από τη θερμότητα και θεωρείται ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αν υποψιάζεστε ότι κάποιος έχει θερμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ,γνωστό και ς Ηλίαση, καλέστε αμέσως 166 και δώστε πρώτες βοήθειες μέχρι να φτάσουν οι παραϊατρικοί.

Το Θερμικό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να σκοτώσει ή να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και σε άλλα εσωτερικά όργανα. Παρόλο που το θερμό εγκεφαλικό επεισόδιο επηρεάζει κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, παίρνει επίσης φόρο και από υγιείς νεαρούς αθλητές.

Το Θερμικό εγκεφαλικό επεισόδιο συχνά εμφανίζεται ως εξέλιξη από ηπιότερες ασθένειες που σχετίζονται με τη θερμότητα, όπως οι θερμικές κράμπες, η θερμική συγκοπή (λιποθυμία) και η εξάντληση της θερμότητας. Αλλά μπορεί να χτυπήσει ακόμα και αν δεν έχετε προηγούμενα σημάδια θερμικού τραυματισμού

Το Θερμικό εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες - συνήθως σε συνδυασμό με αφυδάτωση - που οδηγεί σε βλάβη του συστήματος ελέγχου θερμοκρασίας του σώματος. Ο ιατρικός ορισμός του θερμικού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι μια θερμοκρασία σώματος πυρήνα μεγαλύτερη από 40 βαθμούς Κελσιου, με επιπλοκές που εμπλέκουν το κεντρικό νευρικό σύστημα που συμβαίνουν μετά την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, κρίσεις, σύγχυση, αποπροσανατολισμό και μερικές φορές απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Συμπτώματα θερμικού εγκεφαλικού επεισοδίου

Το σύμπτωμα σφραγίδα της θερμοπληξίας είναι μια θερμοκρασία σώματος πυρήνα πάνω από 40 βαθμούς Κελσιου. Αλλά η λιποθυμία μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Θολή πονοκέφαλος

Ζάλη και ζάλη

Έλλειψη εφίδρωσης παρά τη θερμότητα

Κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα

Μυϊκή αδυναμία ή κράμπες

Ναυτία και έμετος

Ταχείς καρδιακούς παλμούς, οι οποίοι μπορεί να είναι ισχυροί ή αδύναμοι

Ταχεία, ρηχή αναπνοή

Μεταβολές συμπεριφοράς, όπως σύγχυση, αποπροσανατολισμός ή κλιμάκωση

Επιληπτικές κρίσεις

Αναισθησία

Πρώτες Βοήθειες για Θερμοπληξία

Αν υποψιάζεστε ότι κάποιος έχει θερμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, καλέστε αμέσως 166 ή μεταφέρετε το άτομο σε νοσοκομείο.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση που ζητά ιατρική βοήθεια μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Ενώ περιμένετε να φτάσουν οι παραϊατρικοί, ξεκινήστε την πρώτη βοήθεια. Μετακινήστε το άτομο σε ένα κλιματιζόμενο περιβάλλον - ή τουλάχιστον σε μια δροσερή, σκιερή περιοχή - και αφαιρέστε τυχόν περιττά ρούχα.

Αν είναι δυνατόν, πάρτε τη θερμοκρασία σώματος του ατόμου και ξεκινήστε την πρώτη βοήθεια για να την ψύξετε στους 38- 39 Κελσιου. (Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα θερμόμετρα, μη διστάσετε να ξεκινήσετε την πρώτη σας βοήθεια.)

Δοκιμάστε αυτές τις στρατηγικές ψύξης:

Βρέχετε το δέρμα του με νερό από σφουγγάρι ή λάστιχο κήπου.

Εφαρμόστε συσκευασίες πάγου στις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα, το λαιμό και την πλάτη του ασθενούς. Επειδή αυτές οι περιοχές είναι πλούσιες με αιμοφόρα αγγεία κοντά στο δέρμα, η ψύξη τους μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος.

Βυθίστε τον ασθενή σε ντους ή μπανιέρα με δροσερό νερό.

Εάν το άτομο είναι έχει υποστεί θερμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ ασκεί σθεναρά - αυτό που αποκαλείται άσκηση θερμικής εγκεφαλικής επίδρασης - μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παγόλουτρο για να δροσίσετε το σώμα.

Μην χρησιμοποιείτε πάγο για ηλικιωμένους ασθενείς, μικρά παιδιά, ασθενείς με χρόνιες ασθένειες ή για οποιονδήποτε έχει υποστεί θερμό εγκεφαλικό επεισόδιο χωρίς έντονη άσκηση. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Εάν η ανταπόκριση έκτακτης ανάγκης καθυστερήσει, καλέστε το τμήμα έκτακτης ανάγκης του νοσοκομείου για πρόσθετες οδηγίες

Παράγοντες κινδύνου για θερμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πιθανότερο να επηρεάσει τους ηλικιωμένους που ζουν σε διαμερίσματα ή σπίτια που δεν διαθέτουν κλιματισμό ή καλή ροή αέρα. Άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που δεν πίνουν αρκετό νερό, έχουν χρόνιες παθήσεις ή που πίνουν υπερβολική ποσότητα αλκοόλ.

Η διαδρομή θερμότητας σχετίζεται στενά με τον δείκτη θερμότητας, ο οποίος μετράει πόσο ζεστό αισθάνεστε όταν συνδυάζονται τα αποτελέσματα της σχετικής υγρασίας και της θερμοκρασίας του αέρα. Μια σχετική υγρασία 60% ή περισσότερο εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα, η οποία εμποδίζει την ικανότητα του σώματός σας να κρυώσει.

Ο κίνδυνος ασθενειών που σχετίζονται με τη θερμότητα αυξάνεται δραματικά όταν ο δείκτης θερμότητας ανεβαίνει σε 90 μοίρες ή περισσότερο. Επομένως, είναι σημαντικό - ειδικά κατά τη διάρκεια των κυμάτων θερμότητας - να δοθεί προσοχή στον αναφερόμενο δείκτη θερμότητας και επίσης να θυμόμαστε ότι η έκθεση σε πλήρη ηλιοφάνεια μπορεί να αυξήσει τον αναφερόμενο δείκτη θερμότητας κατά 15 μοίρες.

Εάν ζείτε σε μια αστική περιοχή, μπορεί να είστε ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ανάπτυξη θερμικού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια παρατεταμένου κύματος καύσωνα, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν στάσιμες ατμοσφαιρικές συνθήκες και κακή ποιότητα αέρα. Σε αυτό που είναι γνωστό ως "φαινόμενο θερμοπληξίας", η άσφαλτος και το σκυρόδεμα αποθηκεύουν θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και μόνο σταδιακά την απελευθερώνουν τη νύχτα, με αποτέλεσμα υψηλότερες θερμοκρασίες τη νύχτα.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με ασθένειες που σχετίζονται με τη θερμότητα περιλαμβάνουν:

Ηλικία. Τα βρέφη και τα παιδιά έως 4 ετών και οι ενήλικες άνω των 65 ετών είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι επειδή προσαρμόζονται στη θερμότητα πιο αργά από τους άλλους.

Υγειονομικές συνθήκες. Αυτές περιλαμβάνουν την καρδιακή, πνευμονική ή νεφρική νόσο, την παχυσαρκία ή το χαμηλό βάρος, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη, την ψυχική ασθένεια, το δρεπανοκυτταρικό χαρακτηριστικό, τον αλκοολισμό, τον ηλιακό έγκαυμα και οποιεσδήποτε συνθήκες προκαλούν πυρετό.

Φάρμακα. Αυτά περιλαμβάνουν αντιισταμινικά, χάπια διατροφής, διουρητικά, ηρεμιστικά, διεγερτικά, φάρμακα κατά των κρίσεων (αντισπασμωδικά), φάρμακα καρδιάς και αρτηριακής πίεσης όπως β-αναστολείς και αγγειοσυσταλτικά και φάρμακα διουρητικά για ψυχιατρικές ασθένειες όπως αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά. Τα παράνομα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη και η μεθαμφεταμίνη συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξίας.

Τα άτομα με διαβήτη - τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επεισοδίων επειγόντων περιστατικών, νοσηλείας και θανάτου από ασθένειες που σχετίζονται με τη θερμότητα - ενδέχεται να υπονομεύσουν ιδιαίτερα τον κίνδυνο τους κατά τη διάρκεια θερμότητας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας από ερευνητές από την κλινική Mayo στην Αριζόνα, την Εθνική Ωκεανό και ατμοσφαιρική διοίκηση και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν οι υγειονομικές σας συνθήκες και τα φάρμακα είναι πιθανόν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να αντιμετωπίσετε την υπερβολική ζέστη και υγρασία.

Αποτροπή του Θερμικού εγκεφαλικού επεισοδίου

Όταν ο δείκτης θερμότητας είναι υψηλός, καλό είναι να παραμείνετε σε κλιματιζόμενο περιβάλλον. Αν πρέπει να πάτε σε εξωτερικούς χώρους, μπορείτε να αποφύγετε τη θερμική διαδρομή ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Φορέστε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα, χαλαρά ενδύματα και ένα καπέλο με μεγάλη γείωση.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με συντελεστή ηλιοπροστασίας (SPF) 30 ή περισσότερο.

Πίνετε επιπλέον υγρά. Για να αποφευχθεί η αφυδάτωση, συνιστάται γενικά να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό, χυμό φρούτων ή χυμό λαχανικών ανά ημέρα. Επειδή η ασθένεια που σχετίζεται με τη θερμότητα μπορεί επίσης να προκύψει από την εξάντληση του αλατιού, μπορεί να είναι σκόπιμο να αντικατασταθεί ένα πλούσιο σε ηλεκτρολύτη αθλητικό ρόφημα για το νερό κατά τη διάρκεια περιόδων ακραίας θερμοκρασίας και υγρασίας.

Λάβετε πρόσθετες προφυλάξεις κατά την άσκηση ή την εργασία σε εξωτερικούς χώρους. Η γενική σύσταση είναι να πίνετε 24 κιλά υγρών δύο ώρες πριν από την άσκηση και να προσθέσετε άλλες 500 mlνερού ή αθλητικού ποτού αμέσως πριν την άσκηση. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα πρέπει να καταναλώνετε άλλα 500 ml νερού κάθε 20 λεπτά, ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε διψασμένοι.

Ανακατασκευάστε ή ακυρώστε την υπαίθρια δραστηριότητα. Αν είναι δυνατόν, μετατοπίστε το χρόνο σας σε εξωτερικούς χώρους στις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, είτε νωρίς το πρωί ή μετά το ηλιοβασίλεμα.Άλλες στρατηγικές για την πρόληψη της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν:


Παρακολούθηση του χρώματος των ούρων σας. Τα σκοτεινότερα ούρα είναι ένα σημάδι αφυδάτωσης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πίνετε αρκετά υγρά για να διατηρήσετε πολύ ανοιχτόχρωμα ούρα.
Μετρήστε το βάρος σας πριν και μετά τη σωματική άσκηση. Η παρακολούθηση του βάρους του χαμένου νερού μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πόση ποσότητα υγρού πρέπει να πίνετε.
Αποφύγετε τα υγρά που περιέχουν καφεΐνη ή αλκοόλ, επειδή και οι δύο ουσίες μπορεί να σας κάνουν να χάσετε περισσότερα υγρά και να επιδεινώσετε ασθένειες που σχετίζονται με τη θερμότητα. Επίσης, μην παίρνετε δισκία αλατιού εκτός αν σας το έχει πει ο γιατρός σας. Ο ευκολότερος και ασφαλέστερος τρόπος για να αντικαταστήσετε το αλάτι και άλλους ηλεκτρολύτες κατά τη διάρκεια των κυμάτων θερμότητας είναι να πίνετε αναψυκτικά με ηλεκτρολύτες. Εάν ζείτε σε ένα διαμέρισμα ή σπίτι χωρίς ανεμιστήρες ή κλιματισμό, προσπαθήστε να περάσετε τουλάχιστον δύο ώρες κάθε μέρα - κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια του καυτού μέρους της ημέρας - σε ένα κλιματιζόμενο περιβάλλον. Στο σπίτι, τραβήξτε τις κουρτίνες, τις αποχρώσεις ή τις περσίδες σας κατά τη διάρκεια της πιο ζεστής μέρας της ημέρας και ανοίξτε τα παράθυρα τη νύχτα στις δύο πλευρές του κτιρίου σας για να δημιουργήσετε διασταυρωμένο αερισμό.

Εάν είστε οικονομικά αδύναμος που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να αγοράσει ή να χρησιμοποιήσει κλιματιστικό, επικοινωνήστε με την τοπική υπηρεσία σας σχετικά με προγράμματα που μπορούν να σας βοηθήσουν. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το πρόγραμμα χαμηλού εισοδήματος στο σπίτι τα αθλητικά ποτά ή χυμούς φρούτων. Ελέγξτε με το γιατρό σας πριν αυξήσετε την πρόσληψη υγρών εάν έχετε επιληψία ή καρδιακή, νεφρική ή ηπατική νόσο. Αν είστε σε δίαιτες με περιορισμένα υγρά. ή έχετε πρόβλημα με την κατακράτηση υγρών.

Προοπτικές για θερμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Αφού ανακάμψετε από θερμοπληξία, πιθανότατα θα είστε πιο ευαίσθητοι σε υψηλές θερμοκρασίες κατά την επόμενη εβδομάδα. Επομένως, είναι καλύτερο να αποφύγετε τον καυτό καιρό και τη βαριά άσκηση μέχρι ο γιατρός σας να σας πει ότι είναι ασφαλές να επαναλάβετε τις κανονικές σας δραστηριότητες.

Προλάβατε το ..κακό που λέγεται ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ!!

DR ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΓΟΣ