Συχνές Ερωτήσεις

Τί προκαλεί τους κιρσούς και την ευρυαγγεία;

Βασικός και αδιαμφισβήτητος παράγοντας είναι η κληρονομικότητα. Οι περισσότεροι πάσχοντες αναφέρουν παρουσία κιρσών στην οικογένειά τους, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο.

Οι γυναίκες πάσχουν πολύ συχνότερα από τους άνδρες. Υπολογίζεται ότι το 20% του πληθυσμού υποφέρει από σοβαρά φλεβικά προβλήματα.

Υπάρχουν πολυάριθμοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη φλεβικών παθήσεων όπως, η εγκυμοσύνη, οι ορμονικές διαταραχές για τις γυναίκες, η ορθοστασία, τα κατάγματα ή άλλα τραύματα κάτω άκρων για άνδρες και γυναίκες. Η ύπαρξη πλατυποδίας προδιαθέτει την δημιουργία κιρσών.

Κατηγορίες υψηλού κινδύνου είναι όσοι εξασκούν επαγγέλματα που απαιτούν παρατεταμένη ορθοστασία όπως οι νοσοκόμες, οι πωλητές, οι κομμωτές, οι αεροσυνοδοί, οι σερβιτόροι, οι δάσκαλοι, κλπ.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση στους κιρσούς;

Μια απλή Ιατρική εξέταση αποκαλύπτει την ύπαρξή τους. Η πλήρης εκτίμηση και η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση απαιτούν περαιτέρω ειδικό έλεγχο, ο οποίος είναι καθαρά Αγγειολογικός και γίνεται σε ειδικά κέντρα.

Συνήθως είναι απαραίτητο να γίνεται μια καλή εξέταση των φλεβών με Έγχρωμους υπερήχους (Triplex) καθώς και μέτρηση της φλεβικής κυκλοφορίας.

 

Κλασσικές θεραπευτικές μέθοδοι:

  • Χειρουργική θεραπεία.
  • Έχει πλέον απλοποιηθεί και συνιστάται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
  • Σκληροθεραπεία (θεραπεία με ενέσεις).
  • Συνιστάται σε ελαφρότερες περιπτώσεις και μπορεί άριστα να συνδυαστεί με την εγχείρηση. Είναι κατάλληλη για τις αισθητικές βλάβες όπως ευρυαγγεία.

  • PhotoDerm.
  • Μια επαναστατική νέα μέθοδος που αντιμετωπίζει τις ελαφρές περιπτώσεις αισθητικού χαρακτήρα.

 

Προληπτικές Ιατρικές Συμβουλές :

Για τις ευρυαγγείες είναι πολύ φτωχή η πρόληψη. Κυρίως πρέπει να αποφεύγονται τα πολύ ζεστά επιθέματα, η ορθοστασία, η παρατεταμένη ηλιοθεραπεία, τα αντισυλληπτικά χάπια.

Για τους κιρσούς πρέπει κανείς να αποφεύγει την παρατεταμένη ορθοστασία και αν αυτή απαιτείται από την δουλειά του θα πρέπει να φορά ειδικές ελαστικές κάλτσες.

Και για τις δύο περιπτώσεις, κιρσούς και ευρυαγγείες, συνιστάται έγκαιρη θεραπεία και συντήρηση διότι το πρόβλημα συχνά υποτροπιάζει.

Τέλος η κάθε είδους άσκηση, χορός, ποδήλατο, τρέξιμο, περπάτημα, ωφελούν και συστήνονται ανεπιφύλακτα.

Δεν πρέπει να αφήνουμε στην τύχη τους φλεβικά προβλήματα διότι αυτά εξελίσσονται και γίνονται μεγάλα προβλήματα υγείας !!